• Vizitdíj és kórházi napidíj - Mikor, mennyit?

    Dr. Barcsai Tímea
    Szerző: Dr. Barcsai Tímea

    Figyelem! 2008. március 17-ei ülésnapján az országgyűlés elfogadta a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében 2008. április 1-től nem kell vizitdíjat fizetni, ha felkeressük orvosunkat, továbbá kórházi napidíjat, ha fekvőbeteg ellátást veszünk igénybe.

      Törvényhely
    A vizitdíjat az egészségügyet érintő törvényeknek az egészségügyi reformmal kapcsolatos módosításáról szóló 2006. évi CXV. törvény vezette be.

    2007. február 15-től az egészségbiztosítás egyes egészségügyi szolgáltatásait - orvos-beteg találkozónként illetve naponként alapesetben 300 forintos - vizitdíj valamint kórházi napidíj fizetésével lehet igénybe venni.

    A biztosított 300 forint vizitdíj fizetése mellett a háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás keretében jogosult igénybevenni azon ellátásokat, amelyek

    • az egészséges életmód segítését szolgáló tanácsadásra és egészségi állapotának folyamatos figyelemmel kísérésére,
    • betegsége esetén a háziorvosi rendelőben, illetve amennyiben egészségi állapota indokolja az otthonában történő orvosi vizsgálatra és gyógykezelésre - ideértve az ellátás során felhasznált, az elsősegély keretében alkalmazott gyógyszert (kivéve a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszert), illetve kötszert is -,
    • a háziorvos által kezdeményezett, a biztosított otthonában történő szakorvosi vizsgálatra és véleményre,
    • krónikus betegsége esetén háziorvosi gondozásra, életvezetési tanácsadásra és a gyógykezeléshez szükséges, a biztosított vagy a gondozását végző személy által használt diagnosztikus és terápiás eszközök használatának megtanítására,
    • a háziorvos rendelése szerint az alapellátás keretében végzett szakápolásra,
    • keresőképességének elbírálására,
    • egyéb orvos szakértői vizsgálatra és szakvéleményre, amennyiben az társadalombiztosítási ellátásra vagy szociális juttatásra, illetve külön jogszabályban meghatározott kedvezményre való jogosultság megállapítására irányulnak.
    Hirdetés

    A biztosított a fenti szolgáltatásokat választott háziorvosánál veheti igénybe. Amennyiben választott háziorvosát felkeresni nem tudja, annál a finanszírozott szolgáltató háziorvosánál veheti igénybe, amelynek ellátási területén tartózkodási helye van.

    Milyen fogászati ellátás vehető igénybe vizitdíjfizetéssel?

    A biztosított beteg (ide nem értve a megállapodás alapján egészségügyi szolgáltatásra jogosult személyt) a fogászati ellátás keretében az alábbi ellátásokra jogosult:

    • 18 éves életkorig, ezt követően pedig a középiskola, szakképző iskola nappali tagozatán folytatott tanulmányok ideje alatt, valamint a terhesség megállapításától a szülést követő 90 napig teljes körű alap- és szakellátásra, ide nem értve a technikai költségeket,
    • 18 éves életkor felett sürgősségi ellátásra, fogsebészeti ellátásra, fogkőeltávolításra és az ínyelváltozások kezelésére,
    • 60 éves életkor felett a teljes körű alapellátásra és szakellátásra, ide nem értve a technikai költségeket,
    • az életkortól függetlenül az alapbetegséggel kapcsolatos fog- és szájbetegségek kezelésére, szakorvosi beutaló alapján fogászati góckeresésre,
    • fogmegtartó kezelésre.

    Egyéb egészségügyi szolgáltatások

    A biztosított betegsége esetén jogosult járóbeteg-szakellátás keretében történő vizsgálatra, gyógykezelésre, ideértve az ellátás során felhasznált gyógyszert (kivéve a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszert), illetve kötszert is, továbbá a gyógykezeléséhez szükséges orvosi szakvéleményre, gondozásra és meghatározott esetekben a keresőképességének elbírálására.

    Alapösszegű vizitdíj mellett abban az esetben lehet igénybe venni a fenti szolgáltatásokat, ha a háziorvos vagy a szakellátást végző orvos beutalja a beteget az adott egészségügyi szolgáltatóhoz, illetve beutaló nélkül is, amennyiben az adott szakellátás lehetővé teszi a szolgáltatás beutaló nélküli igénybevételét.

    A biztosított jogosult egyéb orvos szakértői vizsgálatra és szakvéleményre is, amennyiben az társadalombiztosítási ellátásra vagy szociális juttatásra, illetve meghatározott kedvezményre való jogosultság megállapítására, annak ellenőrzésére irányul.

    Az ügyeleti ellátáson fizetendő vizitdíj

    Ha a biztosított az ellátást indokolatlanul veszi igénybe, akkor emelt összegű, 1000 forintos vizitdíjat kell fizetnie. Amennyiben azonban valóban indokoltan (a törvény által meghatározott körbe tartozó estekben) veszi igénybe a szolgáltatást a biztosított, az alapösszegű, 300 forintos vizitdíj fizetésére kötelezhető. Ügyeleti ellátásban a 18 év alattiak szintén mentesülnek az emelt összegű vizitdíj megfizetése alól.

    Ha a beteg, sérült biztosított sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapot vagy betegség (pl.: eszméletlen állapot, napszúrás, szülés, koraszülés, asztmás roham, égés, fagyás) miatt veszi igénybe az ellátást, teljes egészében mentesül a vizitdíj-fizetési kötelezettség alól. A mentesség körét a az 52/2006 (XII. 28.) EüM. rendelet szabályozza.

    A kórházi napidíj

    A kórházi ápolási napidíj mértéke a vizitdíjhoz hasonlóan jelenleg 300 forint. A biztosítottnak a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a fekvőbeteg-gyógyintézetben eltöltött naponként kell kórházi napidíjat fizetnie, amelyet a fekvőbeteg-gyógyintézetből való távozáskor kell megfizetni.

    A kórházi napidíjjal kapcsolatos részletes szabályok (mentesség, emelt összeg) megegyeznek a vizitdíj fizetésével kapcsolatos szabályokkal.

    (Dr. Barcsai Tímea, jogász)

    Legutóbb frissült: 2008.02.01 08:00
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Én ugyan fel nem fekszem a műtőasztalra! Beleegyezés az ellátásba

    Általában rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e magunkat meggyógyítani, még ha az orvosok sokszor úgy is tesznek, mintha ehhez nem sok közünk volna.

    Kiszámoltuk: valószínűleg ennyi időt kell majd orvosi váróban töltenie a következő 10 évben

    A legvalószínűbb forgatókönyv szerint Ön az elkövetkező évtizedben 146 alkalommal jár majd egészségügyi intézményben, és mintegy 70-75 órát tölt majd el a váróteremben orvosi kivizsgálásra, vérvételre vagy valamilyen más vizsgálatra várakozva.

    Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése kezdődik meg

    Budapest történetének legnagyobb egészségügyi fejlesztése kezdődik - hangoztatta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára és Kocsis Máté, a Fidesz budapesti választmányának elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón.

    Egyenlő hozzáférést kell biztosítani az egészségügyben

    Mindenkinek egyenlő hozzáférést kell biztosítani az egészségügyi ellátáshoz Magyarországon - mondta az emberi erőforrások minisztere az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális bizottsága négynapos budapesti ülésén.

    Eltörölték a vizitdíjat és a kórházi napidíjat

    Az egészségügyi miniszter kedden egyeztet a szakmai szervezetek és az egészségügyi kamarák képviselőivel arról, hogyan lehetne enyhíteni a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése miatt keletkező károkat.

    Mikor kell emelt összegű vizitdíjat fizetni?

    Figyelem! 2008. március 17-ei ülésnapján az országgyűlés elfogadta a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Ennek értelmében 2008. április 1-től nem kell vizitdíjat fizetni, ha felkeressük orvosunkat, továbbá kórházi napidíjat, ha fekvőbeteg ellátást veszünk igénybe.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.