Új genetikai laboratórium a debreceni gyermekklinikán

Szerző: MTI

Új, korszerű genetikai laboratóriumban vizsgálják ezentúl a daganatos betegségben szenvedő és fogyatékos gyermekeket a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumában (DE OEC); a 11 milliárdos beruházást pénteken adták át.

A beruházás eredményeként speciális genetikai vizsgálatokat és járóbeteg-ellátást is biztosító klinikai genetikai központ és korszerű regionális genetikai laboratórium jött létre a DE OEC Gyermekgyógyászati Intézetben - mondta az átadáson Oláh Éva orvosprofesszor, a genetikai központ igazgatója.

A laboratóriumban Kelet-Magyarország fogyatékos gyermekeinek és daganatos betegségekben szenvedő felnőtt és gyermek betegeinek genetikai vizsgálatát végzik. Többek között itt végzik a koponyacsontosodási rendellenességek, és az agysejtek vándorlási zavarainak genetikai vizsgálatait - mondta a professzor.

Oláh Éva hozzátette: a laboratórium munkatársai a rosszindulatú vérképzőszervi betegségek (akut és krónikus leukémiás betegek) genetikai eltéréseinek klinikai jelentőségét is kutatják. További kutatási területük az értelmi fogyatékosság hátterében álló genetikai eltérések korszerű módszerekkel való meghatározása a lehetséges kezelés és a családon belüli ismétlődés megakadályozása érdekében.

A 11 millió forintos fejlesztést 6,7 millió forinttal támogatta a Gyermekrák Alapítvány - jelentette be a helyszínen Balogh István, az alapítvány kuratóriumának elnöke.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hideg lábak Hideg lábak

Miért főleg a nők problémája? Mi az oka és mit tehet ellene?

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Merkely: folyamatosan oltják az...

December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.