Milliókkal tartoznak a külföldi betegek a kórházaknak

Szerző: Független Hírügynökség

Több millió forintos kifizetetlen számlát hagynak maguk után a magyar kórházakban a külföldi betegek. A páciensek többsége baleset, vagy hirtelen rosszullét miatt kerül be a kórházakba.

A legtöbb esetben az ellátás számláit a betegek biztosítója fizeti, ám nagyon sokan biztosítás nélkül indulnak el másik országba. A kórházaknak ezeket az összegeket senki nem akarja kifizetni.

A makói kórházban például több hétig ápoltak egy osztrák férfit, akin koponya ct-t, hasi ct-t végeztek el és intenzív osztályos kezelést kapott. Amikor megtudta, hogy mennyit kell fizetnie, először befizetett 100 ezer forintot, de a hátralék, 1 millió 800 ezer forint rendezetlen maradt. Ugyanígy egy másik férfi 3 millió 248 ezer forinttal maradt adós - mondta a Független Hírügynökségnek Dehelán Aurélia a Makói Kórház orvos igazgatója.

A legtöbb nem fizető külföldi beteg mentővel kerül a kórházak sürgősségi osztályára. De olyanok is vannak, akik úgy alakítják, hogy külföldiként, magyar kórházban kelljen őket ellátni, vagy itt szüljön meg. Makón kívül több kórházban is találkoztak már ilyen esettel. A Szegedi Egyetemi Klinikának pedig folyamatosan 10-12 millió forintos kintlévősége van a nem fizető betegek miatt.

- Nem tudtuk elérni azt, és gondolom más egészségügyi intézmény sem, hogy az OEP elkülönítsen egy olyan alapot, amelyben dokumentáltan, az ilyen esetekben az ellátó intézményt kártalanítják - mondta Resch József, a Szegedi Tudományegyetem gazdasági igazgatója.

A szolgáltató felelőssége

Az OEP azonban azt mondja, ezt a problémát a kórházaknak maguknak kell megoldaniuk. Abban az esetben, ha a betegnek nincsen uniós egészségbiztosítási kártyája, és nem sürgősségi esetről van szó, abban az esetben a szolgáltató felelőssége az, hogy meggyőződjön a beteg fizetőképességéről, illetve az is az ő felelőssége, hogy később ezt az összeget, az ellátás összegét hogy tudja behajtani - mondta Molnár Barbara az OEP szóvivője

A Független Hírügynökség által megkeresett kórházak mindegyike jogi úton próbál hozzájutni a ki nem fizetett összegekhez, de eddig nem sok sikerrel jártak.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz és UV-sugárzás Ajakherpesz és UV-sugárzás

Mit tehet az UV-sugárzás jelentette kockázat csökkentése érdekében?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

A szívultrahang sok mindent képes megmutatni, de nem mindent.

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Halál külföldön - A...

Egy haláleset mindig megrázza a hozzátartozókat, a barátokat, és akkor még nem tudják milyen sok és drága ügyintézés vár rájuk, különösen a...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.