Ügyészséghez fordul a Magyar Orvosi Kamara

Szigeti Ildikó
Szerző: WEBBeteg - Szigeti Ildikó, újságíró

Ügyészi vizsgálatot kezdeményez a Magyar Orvosi Kamara, mert a köztestület szabálytalanságokat gyanít a szakmai kollégiumok tagjainak mostani megválasztásánál.

Nemcsak orvosi, de gazdasági szempontból is aggályos, hogy a politika immár leplezetlenül belopózott a szakmába – mondta a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke keddi sajtótájékoztatóján.

A szakmai kollégiumokba is beszivárgott a politika

Éger István közölte: ügyészségi vizsgálatot kezdeményeznek, mert azt gyanítják, hogy szabálytalanul választották meg a szakmai kollégiumok tagjait. Egy nemrégiben módosított miniszteri rendelet alapján ugyanis a korábbinál kisebb létszámmal és kevesebb szakmai delegálttal működhetnek a jövőben a szakmai kollégiumok.

Az elnök rámutatott: a fokozott politikai befolyás bizonyos érdekkörök számára igencsak kedvező lehet, hiszen ezek a szervezetek alapvető befolyással rendelkeznek egy-egy új terápia, illetve gyógyszer egészségbiztosítási befogadását illetően. Emlékeztetett rá: az orvosi szakmai kollégiumok jelentették egy-egy szakma csúcsát, tagjai általában az adott terület legjobbjai közül kerültek ki, és a testület, mint szakorvosi kérdésekben döntő legfelsőbb autonóm grémium működött.

A MOK vezetője élesen kritizálta a választás lebonyolításával megbízott társszervezetet, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségét (MOTESZ), amely – szerinte - számos ponton olyan szabályokat alkalmaz, amelyek önkényesek, az érintett miniszteri rendeletből nem származtathatók, és rontják a jelöltek választási esélyeit. A csaknem 40 szakmai kollégium tagjait 4 évre választják. A Webbeteg információi szerint a szervezetek tagjainak sorából ezúttal több, a kollégiumok munkáját több évtizede segítő, nemzetközi hírű szakember is kimaradt.

Szabálytalan túlmunka, pihenőidő megsértése

A sajtótájékoztatón Gyenes Géza, a Magyar Orvosok Szövetségének elnöke a túlmunkával összefüggő, jogsértő munkáltatói gyakorlatról beszélt. Elmondta, hogy a szervezet tagjai jelezték, miközben nőtt a munkaterhelésük, a jövedelmük ezzel ellentétben átlagosan 65-70 ezer forinttal csökkent. Ennek oka a túlmunkában eltöltött munkaórákkal való manipuláció. A doktorok így nem csak a díjazott munkaóráikat vesztették el, hanem azok szolgálati időbe történő beszámítását is.

A felgyülemlett problémák kiküszöbölésére, illetve megelőzésére már korábban javaslatokat tettek a szaktárca vezetése felé, de választ nem kaptak. Idő közben az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzései rávilágítottak arra, hogy az egészségügyi ágazatban változatlanul meghatározó a munka-és pihenőidővel, valamint az ügyelet szabályaival kapcsolatos jogsértések aránya. Az akcióellenőrzés során vizsgált 18 egészségügyi intézmény szinte mindegyikénél (15), a munkavállalók 58 százalékát érintően volt fellelhető a munkaügyi előírások megszegése.

A napi munkaidő túllépése és ezzel a napi pihenőidő szabályainak megsértése is még mindig a jellemző jogsértések közé tartozik. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján nem ritka az akár napi 16,5-24 óra közti munkaidő teljesítése.

(WEBBeteg - Szigeti Ildikó)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Ajakherpesz Ajakherpesz

Az ajakherpesz okai, tünetei, kezelése és megelőzése.

Ajakherpesz Ajakherpesz

Tippjeink segítségével megelőzhető, hogy tönkretegye a nyarat!

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.