• Rengeteg gyerek hal meg hasmenésben

    Szerző: Független Hírügynökség

    Csaknem 2 millió gyermek hal meg évente a világon hasmenésben, közölte kedden az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A gyermekkori halálozások 20 százalékát okozza a hasmenés.

    A 80-as évek óta a hasmenéses halálozások tanulmányozására is egyre kevesebbet költöttek a pénzhiány miatt.

    Hirdetés

    A WHO sürgeti, hogy minden hasmenéses gyerek hozzájuthasson a legegyszerűbb kezeléshez, a cinktablettához, és a sót és cukort tartalmazó szájon át adott folyadékpótláshoz. Ez a 25 éve jól bevált kezelés valósággal csodára képes, és gyermekenként mindössze 0,3 dollárba (73 forintba) kerül.

    Ugyancsak kedden a Nemzetközi Vörös Kereszt és Vörös Félhold Társaság is felhívta a figyelmet, hogy egyre gyakoribbak a hasmenéssel járó betegségek, mint például a kolera. Tavaly és tavalyelőtt a Vörös Kereszt segélykérő akcióinak 60 százaléka volt kapcsolatos hasmenéses járványokkal.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.03.10 14:01
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Gyomorpanaszok, hasmenés - Hasznos tanácsok

    Számtalan oka lehet annak, ha a kellemetlen hasmenéssel kell megküzdenünk. Mitől alakulhat ki, mit ajánlatos ilyenkor enni, inni, mikor kell orvoshoz fordulni?

    Hasmenés - Probiotikumokkal gyorsabban kezelhető

    A probiotikus baktériumokkal nagyon jól kezelhető a hasmenések többsége. A probléma lényegesen gyorsabban megszűnik, ráadásul mellékhatásokkal sem kell számolni.

    Krónikus hasmenés - Mi okozhatja?

    Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, ha a gyakori, híg székürítés több mint 2 hétig tart. Míg akut betegségnél a fertőzéses eredet a leggyakoribb, a tartós hasmenés okai szerteágazóak lehetnek, részletes kivizsgálást igényelnek.

    Hasfájás ellen hatásos fegyver a stresszkezelés

    Fiatal nőknél a leggyakoribb az irritábilis bél szindróma előfordulása. Az esetek 50 százalékában 35 éves kor alatt kezdődik és kétszer annyi nő szenved a hasfájásos betegségtől, mint férfi. Mit lehet tenni ellene?

    Széntabletta: mikor szedjük, mikor ne?

    Az orvosi szén (aktivált szén, carbo activatus) egyike a legrégebben alkalmazott gyógyszereknek. A faszenet az 1800-as években gyulladt bőrfelületek borogatására használták, az 1900-as évek elején pedig az emésztési zavarokat faszénpor itatásával kezelték.

    Gyomorégés és hasmenés - Az orvos válaszol

    Már egy ideje ég a gyomrom, időnként fáj a bal bordaív alatt és gyakran van hasmenésem, de úgy hogy szaladnom kell. Ez teljesen megkeseríti az életemet. Kérem adjon tanácsot, hogy hová forduljak, mi lehet a bajom? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.