• Kétszer is leszavazták az egészségügyi államtitkárt

    Szerző: MTI

    Kétszer is leszavazták Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára interpellációra adott válaszát hétfőn a parlamentben. Mikola István (Fidesz) a teljesítményvolumen-korlát eltörléséről, Horváth Zsolt (Fidesz) a gyógyszerkasszát érintő pénzelvonásról interpellált.

    Mikola István bírálta az Egészségügyi Minisztériumot, kijelentve: valójában nem szüntetik meg a teljesítményvolumen-korlátot, sőt azt jóval alacsonyabbra szabják.

    Emlékeztetett rá, hogy a teljesítményvolumen-korláttal minden egyes kórház számára meghatározták, mennyi beteget láthat el. Ha a megadottnál több beteget gyógyítottak, akkor utánuk az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem fizetett.

    Hirdetés

    A fideszes politikus közölte, hogy az új rendszer szerint az intézmények a tavalyi teljesítmény 70 százalékát teljes díjjal elszámolva kapják majd meg, a fennmaradó harminc százalékot pedig a kórházak összteljesítése függvényében.

    Vojnik Mária közölte: az intézmények egy jobb, alaposan végiggondolt finanszírozásra számíthatnak.

    Ismertetése szerint olyan finanszírozási technikát kívánnak bevezetni, amelyben minden ellátott és jelentett teljesítmény után finanszírozás jár, vagyis az előző évi jelentett teljesítmény 70 százalékát emelt összeggel finanszíroznák. Az országosan havonta jelentett teljesítmény arányában változik, de jár díjazás minden 70 százalék feletti teljesítmény után is - fűzte hozzá.

    A képviselő a választ nem fogadta el, az Országgyűlés pedig 183 igen, 167 nem, és 18 tartózkodás mellett utasította el a választ.

    Horváth: összességében csökken a támogatás

    Horváth Zsolt (Fidesz) szerint újabb 30 milliárd forintos megszorító csomagot jelentettek be az egészségügyben, ebből 15-20 milliárd forint a gyógyszerkasszát érinti. Hozzátette: ez úgy valósul meg, hogy egyesítik az azonos hatóanyagú gyógyszerek támogatását, egyes támogatásokat csökkentenek, és összességében is lecsökkentik a gyógyszertámogatásra fordított összegeket.

    Horváth Zsolt szerint mindez a betegterhek növekedésével jár, ez a szakminiszter szerint 2 százalékos lesz. Egy elemző cég szerint azonban 8-10 százalékos lehet a drágulás - jegyezte meg.

    Vojnik Mária úgy válaszolt: igyekeznek minimalizálni a betegek terheinek növekedését, de a válság nem hagyja érintetlenül az egészségügyi kasszát sem.

    Elmondta, hogy a kormány az egészségbiztosítási kasszából 17-18 százalékot költ gyógyszerekre, ez jóval magasabb, mint az európai átlag.

    Az államtitkár azt mondta: az általuk végrehajtandó intézkedésekkel a kiemelt gyógyszertámogatási körben nem terveznek változásokat, de módosul a normatív támogatási rendszer, itt azonban igyekeznek minimalizálni a terheket.

    A képviselő nem fogadta el a választ, amit az Országgyűlés is elutasított, 184 igen, 166 nem, és 19 tartózkodás mellett.

     

    Módosítva: 2009.03.09 19:22, Megjelenés: 2009.03.09 19:22
   • Cikkajánló

    Ha COVID-os a gyermek

    Ha COVID-os a gyermek

    Fazekas Erzsébet, újságíró

    Hogyan igazolja a szülő a hiányzást? A legfontosabb gyakorlati tudnivalók.

    Fontos tudni!

    Fontos tudni!

    koronavirus.gov.hu

    Péntektől kötelező a maszkviselés a szabadtéri rendezvényeken is.

    Szlávik: a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz

    Jelenleg a távolságtartás és a maszkhordás az alapvető védekezési eszköz a koronavírus-fertőzéssel szemben - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa egy online szakmai konferencián csütörtökön.

    Az influenza elleni mindkét védőoltás biztonságos

    Egyaránt hatékony és biztonságos a három-, illetve a négykomponensű influenza elleni védőoltás - mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján szerdán.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.