Obama feloldja az embrionális őssejtkutatásra vonatkozó tilalmat

Szerző: MTI

Barack Obama hétfőn bejelentette az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozására vonatkozó tilalom feloldását.

Obama 120 napos határidőt szab az országos egészségügyi intézetnek arra, hogy kidolgozzák az őssejtkutatás szövetségi költségvetésből való finanszírozásának jövőbeli szabályait - közölte Harold Varmus, az amerikai elnök tudományos ügyekben illetékes tanácsadója.

A tudomány az őssejtkutatástól remél áttörést egyes súlyos betegségek gyógyításában. Az egynapos embrióból kinyert őssejtek gyakorlatilag nem halnak el, s bármilyen sejt kifejlődhet belőlük. Felhasználhatják őket többek között a gerincvelő pótlására, Parkinson-kórban szenvedők agysejtjeinek regenerálására vagy fiatalkori cukorbetegség ellen. Miután azonban az őssejtek kinyeréséhez el kell pusztítani az embriót, a kutatások ellenzői az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást, gyilkosságot emlegetve.

Nyolc éve nem folytak kutatások

Az előző elnök, George Bush 2001-ben - részben konzervatív keresztény támogatói felé tett gesztusként - úgy rendelkezett: nem lehet központilag támogatni az embrionális őssejtkutatásokat. Azt szorgalmazta, hogy a tudósok az őssejtek kinyerésére keressenek olyan új módszereket, amelyekkel nem tesznek kárt embriókban.

Az elmúlt nyolc évben tehát az Egyesült Államokban a központi költségvetésből nem lehetett forrást szerezni olyan őssejtekkel való kutatáshoz, amelyeket embrióból nyertek ki, Barack Obama ezen változtatott az elnökválasztási kampányban tett ígéretének megfelelően.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

A COVID-19 fertőzésre rá lehet...

A COVID-19 és influenza együttes előfordulása viszonylag ritka, de nem kizárt. A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.