• Szombaton volt a "Ritka Betegségek Világnapja"

    Szerző: Független Hírügynökség

    A különféle ritka betegségekben az EU-ban több mint 30 millió, Magyarországon pedig 800 ezer ember érintett, közülük 75 százalék gyermek. Ezekre a különös kórokra hívják fel világszerte az emberek figyelmét a Ritka Betegségek szombati Világnapján.

    A Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége rendezi a magyarországi világnapot a fővárosi Mezőgazdasági Múzeum Reneszánsz Palotájában, ahol konferenciával, kiállításokkal, zenész programokkal várták az érdeklődőket.

    A ritka betegségekre jellemző, hogy igen sok, 6-8 ezer fajtáját tartják számon és a betegek száma betegségenként viszonylag alacsony. Ilyen ritka betegség például a rett szindróma, a sarlósejtes anémia, a Williams-szindróma, a spinális izomsorvadás, a fenilketonúria, a cisztás fibrózis, a Pompe-kór. Egy ritka betegség felismerése különösen nehéz, ezért előfordul, hogy egy pontos diagnózis felállítására 5-20 évet is várni kell.

    Hirdetés

    Ha időben sikerül pontos diagnózist felállítani, rendszeres terápiával, megfelelő gyógyszerekkel sok érintett állapota akár tünetmentessé is tehető. Ezek a "ritka" gyógyszerek azonban Magyarországon nem mindenki számára érhetők el.

    Az áruk igen magas és az egészségbiztosító is gyakran egyedi méltányossági kérelem alapján teszi csak hozzáférhetővé. A magyar rendezvényt szervező szövetség el szeretné érni, hogy az Európai Unió tagállamaihoz hasonlóan Magyarországon is népegészségügyi prioritást kapjon a ritka betegséggel élők ellátása!

    Az esemény védnökei Sólyom Erzsébet, Mádl Dalma és Göncz Árpádné valamint Székely Tamás egészségügyi miniszter. Az idei év mottója szerte a világon: "az egészségügyi ellátás mindannyiunk ügye".

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.02.28 18:40
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Én ugyan fel nem fekszem a műtőasztalra! Beleegyezés az ellátásba

    Általában rajtunk múlik, hogy hagyjuk-e magunkat meggyógyítani, még ha az orvosok sokszor úgy is tesznek, mintha ehhez nem sok közünk volna.

    Megkezdi működését a Nemzeti Népegészségügyi Központ

    A rendelet szerint az Országos Közegészségügyi Intézet elnevezése október elsején Nemzeti Népegészségügyi Központra változik, egyidejűleg az Emberi Erőforrások Minisztériuma országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkára által irányított szervezeti egységek az NNK-ba olvadnak.

    Ott kolbászból van? Gyógyulás külföldön

    Pozsonyi plasztikai sebész ismerősömet kérdeztem, hogy az osztrák áraknál jóval kedvezőbb díjaival miért nem célozza meg a tehetős bécsi közönséget, hiszen szinte percek alatt átruccanhat bárki a szomszédvárba szépülni. Válasza nagyon érdekes volt.

    Átadták Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat díjait

    Szeptember 3-án a Vigadóban adták át Az év praxisa a Kárpát-medencében nyerteseinek díjait, az ünnepségen részt vett Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár is.

    Több pénz jut a betegszállítóknak, fogorvosoknak

    1,25 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak a betegszállítást végző szolgáltatók, a fogászati szakrendelések számára biztosított finanszírozási keret pedig 1 milliárd forinttal növekedett.

    Milyen lesz a jövő kórháza?

    Kihez kell majd időpontot kérni? Egy orvoshoz vagy egy digitális terapeutához? A rövid válasz erre a kérdésre, hogy jelen állás szerint, szerencsére, az orvoshoz, de a diagnózis folyamatát nagyon sok ponton fogja a digitális technika segíteni. A WEBBeteg.hu utánajárt a témának.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
    Dr. Pászthory Erzsébet

    Dr. Pászthory Erzsébet

    gasztroenterológus, háziorvos, belgyógyász szakorvos

   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások