• Terjed az életmód okozta cukorbetegség Nagy-Britanniában

    Szerző: MTI

    Ugrásszerűen, 74 százalékkal megnőtt az újonnan diagnosztizált cukorbetegek száma Nagy-Britanniában 1997 és 2003 között, ennek okát a szakértők az egészségtelen ételek fogyasztásának következtében fellépő elhízásban és a mozgásszegény életmódban látják.

    Nagy-Britanniában gyorsabban növekszik a cukorbetegek száma, mint a betegségben világelső Egyesült Államokban. 1996-ban még csak a lakosság 2,8 százaléka volt cukorbeteg, 2005-re ez a szám 4,3 százalékra emelkedett - olvasható a Journal of Epidemology and Community Health folyóiratban.

    Hirdetés

    A cukorbetegség előfordulása 29 százalékkal magasabb a férfiak, mint a nők körében. Az új esetek nagy része - 41.386 - a kettes típusú cukorbetegséghez tartozik, ami a túlsúlyos, elhízott embereknél lép föl. Az 1996 és 2005 között regisztrált 42.642 új beteg közül csak 1256 volt az inzulinfüggő, egyes típusú cukorbeteg.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     

    Kampányokkal próbálják rávenni a briteket arra, hogy adják le felesleges kilóikat és mozogjanak többet - a betegség terjedése az állami egészségügyre is egyre nagyobb terheket ró.

    Ha hatástalanítani akarjuk a cukorbetegség okozta időzített bombát, akkor sürgősen át kell állnunk egy tudatosan egészséges, kiegyensúlyozott étrendre és rászoknunk arra, hogy naponta legalább harminc percnyi fizikai tevékenységet végezzünk - figyelmeztetett Douglas Smallwood cukorbetegséggel foglalkozó szakember.

    (MTI)

    Legutóbb frissült: 2009.02.25 09:28
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    Gyermekvállalás krónikus betegségekkel

    Magyarországon nagyon sok fogamzóképes korú nő él együtt krónikus betegségekkel, ez nagyban megnehezíti, de nem teszi lehetetlenné a gyermekvállalást.

    Veszélyes kombináció: magas vérnyomás és prediabétesz

    A magas vérnyomás és a prediabétesz együttes jelenléte sokkal komolyabb veszélyt jelent a szervezetnek, mint külön-külön. Dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpontkardiológusa az összefüggésekre hívta fel a figyelmet.

    Milyen gondokat okozhat az óraátállítás?

    Sokaknak gondot okoz a nyári időszámításra való átállás.

    A depresszió növeli a cukorbetegség kockázatát

    Már 300 évvel ezelőtt leírta egy angol orvos a depresszió és a diabétesz összefüggését: Thomas Willis szerint a diabétesz hosszan tartó szomorúság és keserűség eredménye. Azóta már kimutatták, hogy az emocionális stressz valóban növeli a vércukorszintet és a vizeletben is cukorürítést idézhet elő.

    A 2-es típusú cukorbetegség és tünetei

    A 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz mellitusz) kialakulásáról sokan nem is tudnak, mivel a szervezet egy ideig képes ellensúlyozni az inzulinrezisztenciát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.