Madárinfluenzát észleltek Csehországban

Szerző: MTI

Madárinfluenzát észleltek kedden egy dél-morvaországi halászati és vadászati gazdaságban. Bár nem az emberre is veszélyes H5N1-es altípusról van szó, az állategészségügyi hatóságok azonnal elrendelték a gazdaság állatállományának teljes elpusztítását.

"Nem a H5N1-es altípusról, hanem a sokkal kevésbé veszélyes H7-es altípusról van szó. Ennek ellenére az a döntés született, hogy a Rybárství Hodonín farmon jelenleg található mintegy 3000 libát és 350 kacsát el kell pusztítani" - jelentette be Jaroslav Salava, a dél-morvaországi regionális állategészségügyi hivatal igazgatója.

A farm közelében elhullott hattyútetemeket is találtak. Ezeket laboratóriumi vizsgálatokra küldték, amelyek eredménye legkorábban szerdán lesz ismeretes. Salava szerint nem valószínű, hogy a hattyúknak valami köze lenne a farmon felbukkant madárinfluenzához. "Az utóbbi hetekben rendszeresen több hattyútetemet is találtunk, de egyikben sem volt semmiféle vírus" - jegyezte meg.

A H7-es altípus nem veszélyes az emberekre, ezért a farm körül semmiféle védőövezetet nem jelöltek ki - nyilatkozott újságíróknak Renata Vaverková, a regionális tisztiorvosi szolgálat képviselője.

Csehországban az elmúlt években több madárinfluenzás eset is volt, de a kór egyszer sem terjedt át az emberekre. A legtöbb esetet a dél-csehországi halastavak környékén tartják nyilván.

2003 óta a vírus 15 országban 404 embert fertőzött meg, 254 beteggel végzett. A madárinfluenza miatt Ázsiában, a Közel-Keleten, Európában, és Afrikában - összesen 61 országban - több mint 300 millió szárnyast ölt meg, amelyek vagy a betegségben pusztultak el, vagy a fertőzés miatt el kellett pusztítani őket.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Pozitív HPV-diagnózis Pozitív HPV-diagnózis

A citológiai vizsgálatot rendszeresen ismételni kell. Mit tehetünk még? (x)

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Milyen típusú fogamzásgátló tabletta való nekem? - Töltse ki tesztünket! (x)

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Virtuális európai kongresszus...

A több mint 80 ezer pszichiátert tömörítő Európai Pszichiátriai Társaság 2022. június 4–7. között tartja 30. kongresszusát, amelynek rendezési...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.