Magyarországi kórházakba járnak át román állampolgárok

Szerző: MTI

Visszaigényelhetik a magyarországi orvosi ellátás költségeit a román állampolgárok, ezért is kezeltetik magukat inkább a magasabb szolgáltatásokat nyújtó magyarországi kórházakban - írja a Krónika című kolozsvári napilap.

Az újság szerint a romániai egészségügyi rendszer megbízhatatlansága és a szolgáltatások gyenge minősége miatt egyre több, a magyar-román határ mentén élő román állampolgár dönt úgy, hogy a magyarországi orvosokhoz fordul. Sok várandós nő is magyarországi kórházakban hozza világra gyermekét.

Annak ellenére, hogy Magyarországon az egészségügyi szolgáltatások díja az romániai árak háromszorosa, a betegek szerint az ellátás minősége kárpótolja őket, továbbá egy kétoldalú megállapodás értelmében visszaigényelhetik a magyarországi orvosi ellátás költségeit.

A romániai magyarok esetében a nyelvi azonosság is szempont. Rajtuk kívül a román ajkú lakosság egy része is átruccan, a nyelvi akadályokat magyar ismerőseik segítségével küzdik le.

Az egyik debreceni kórház szakápolója arról számolt be a Krónikának, hogy az utóbbi hat évben jelentősen megnőtt a romániai betegek száma. A legtöbben a belgyógyászatra, a nőgyógyászatra, a hematológiára és a fül-orr-gégészetre jelentkeznek, de a többi osztályon is van heti három-négy határon túli jelentkező.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.