E-recept évek múlva, vények tartalmi és forma változása áprilistól

Szerző: FN.hu

Április elsejétől új recepteket kapnak a háziorvosok. A megkérdezett háziorvosok nem értik, miért, ha hamarosan az e-receptek is megérkeznek. Az OEP szerint a „hamarosan” jó esetben is éveket jelenthet - írja az FN.hu

Április elsejétől megváltozik a receptek tartalmi és formai felépítése. Egyes hírek szerint mindezzel gyakorlatilag együtt indítanák az e-recepteket is. Több, az FN.hu által megkérdezett háziorvos is így tudja ezt. ?Azt nem értem, ha már egyszer ez az irány, minek jönnek április elsejétől az új, papíralapú vények.?

Még 4 évet várhatunk az e-receptre

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP) úgy tájékoztatták a lapot, hogy az e-receptekről még nincsenek konkrétumok.

Az e-projekt több helyen is fut (például a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél), ám egyelőre még egységes koncepció sincsen. Az áprilisi dátum tehát nem a bevezetés, hanem a koncepció kidolgozásának időpontja lehet, az e-receptek jó esetben 4 év múlva indulhatnak el.

Magyarországon 12-13 millió receptet váltanak be havonta, az OEP minimum 200 millió forintot költ vényekre. Az e-recept egyik célja lenne ezt a költséget kiváltani.

Egy biztos: április elsejétől viszont megváltozik a receptek tartalmi és formai felépítése: a vonalkódok is tartalmazni fogják a vényen lévő adatokat. Mindezen kívül, ha szakorvos javaslata alapján történik a rendelés emelt és kiemelt támogatással, a vényen a szakorvosi javaslatot tevő orvos pecsétszámának, illetve a javaslat keltének kijelölt helye lesz.

Használati utasítás a recepthez

A vény hátoldalára a beteg számára hasznos információkat tartalmazó tájékoztató szöveget helyeznek el. Ez a szöveg ismerteti többek között a vény funkcióját, felhasználhatóságának szabályait, illetve a gyógyszerrendelésnél fontos, speciális tudnivalókat.

Az FN.hu úgy tudja, nem vetődött fel, hogy reklámok kerüljenek a receptek hátoldalára, azt viszont, hogy pontosan milyen betegjogokkal kapcsolatos szövegek jelennek majd meg, az OEP dönti el.

(WEBBeteg; Forrás: FN.hu a teljes cikk itt olvasható)

Módosítva: 2009.02.17 13:42, Megjelenés: 2009.02.17 13:42
Címkék: E-recept, Recept, OEP
Hozzászólások (1)

Cikkajánló

Koronavírus - Orbán: Magyarország...

Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

Merkely: folyamatosan oltják az...

December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

Mit kell tudni az új vényekről?

A tervezett április elsejei időpont helyett május elsejétől kezdik meg pályafutásukat az új orvosi vények. Milyen tartalmi és formai változások...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.