A nyugat-magyarországiak kevésbé figyelnek egészségükre

WEBBeteg, Szinapszis
megjelent:

A keleti országrészben élők több figyelmet szentelnek egészségi állapotuknak, mint az ország nyugati felének lakói – derül ki a WEBBeteg és a Szinapszis Kft. közös felméréséből.

A magyar lakosság egészségtudatosságát vizsgáló kutatás részletesen elemezte a dohányzási szokásokat, a táplálkozásra és a testmozgásra fordított időt, illetve olyan, az egészségmegőrzésben kulcsszerepet játszó tényezőket, mint a szűrővizsgálatokon való részvétel, illetve az egészségügyi kérdésekben való tájékozódás. Jól látszik, hogy az összességében is kedvezőtlen kép az átlagnál is sötétebb egyes országrészekben, illetve egyes településtípusokon élők körében.

Dohányzás: a fővárosiak és a dunántúliak ?vezetnek?

A kutatásról

A Szinapszis Kft. rendszeresen méri a magyar lakosság egészségtudatosságát. 2008-ban két alkalommal, márciusban és szeptemberben vizsgálták az egészséggel, életmóddal kapcsolatos szokásokat. A kutatás során 1000, véletlenszerűen kiválasztott embert kérdeztek meg. A minta életkor, nem, régió és településtípus alapján reprezentálta a 18 év feletti magyar lakosságot.

A légzőszervi megbetegedésekből eredő halálozások tekintetében Magyarország vezető helyen áll, melynek egyik oka, hogy a felnőtt lakosság egyharmada dohányzik. A nemdohányzók aránya Budapesten a legalacsonyabb, az erős dohányosok aránya ? a fővárosiakat is megelőzve - Nyugat-Magyarországon a legmagasabb (16 százalék) a három régió tekintetében.

A legtöbben (82 százalék) a megyeszékhelyeken élők közül állították, hogy soha nem gyújtanak rá, de valamivel átlag fölötti arányban nyilatkoztak így a községekben, illetve regionális bontásban vizsgálva a Kelet-Magyarországon élők is.

Egészséges táplálkozás?

A lakosság mintegy kétharmada saját bevallása szerint egészségesen táplálkozik. Ez azért meglepő, mert minden második magyar kisebb-nagyobb mértékben túlsúlyos. Noha a községekben élők átlag fölötti arányban nyilatkoztak úgy, hogy maximális figyelmet fordítanak az egészséges táplálkozásra, a túlsúlyosak aránya közöttük a legmagasabb (több mint 60 százalék), míg a budapestiek a legkevésbé elhízottak. Mindez arra utalhat, hogy az egészséges táplálkozás fogalma nem mindenki számára jelenti ugyanazt.

Megelőzés: nyugaton kevesebben járnak szűrésre

A betegségek megelőzésének egyik fontos része (lenne) az egészségügyi szűréseken való rendszeres részvétel, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy európai viszonylatban a daganatos eredetű halálozásokban vezető helyen állunk.

Megfigyelhető, hogy Nyugat-Magyarországon lényegesen kevesebben járnak a különböző szűrésekre (például tüdőszűrésre, laborvizsgálatra), mint keleten, a fogászati vizsgálatok tekintetében pedig a budapestiek maradnak el a többi régiótól. A nőgyógyászati szűréseket illetően nem tapasztalható lényeges eltérés.

Településtípus szerinti bontásban a budapestiek a legkevésbé aktívak, míg a városok lakói ellenőriztetik magukat leggyakrabban. A tüdőszűrésre járók aránya a fővárosiak és a községekben élők körében, míg a nőgyógyászati szűrések a megyeszékhelyeken élők esetében kiemelkedő.

Érdekes tény, hogy Kelet-Magyarországon a nyugati országrészben élőkhöz képest lényegesen többen vannak azok, akik saját bevallásuk szerint érdeklődnek az egészségügyi információk, hírek után, és legalább alkalmanként utána is néznek ezeknek.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.