Húszéves a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Szerző: MTI

Húsz évvel ezelőtt, 1989. február 4-én a felbomlóban lévő pártállami rendszer hivatalosan is elismerte a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, ezzel a hétszáz évnyi magyarországi múltra visszatekintő, a második világháború után feloszlatott szervezet újra megkezdhette működését.

 Kozma Imre, aki a kezdetektől vezeti a máltaiak tevékenységét, az előzmények összefoglalásaként elmondta, hogy a nyolcvanas évek közepétől egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a szociális ellátó rendszer - változatlan formában - a továbbiakban nem tartható fenn.

A kormányzat nem volt képes beváltani az ezen a téren tett ígéreteit, így kerülhetett sor arra, hogy 1989. február 4-én a felbomlóban lévő pártállami rendszer hivatalosan is elismerje a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot.

A hivatalos újraalakulás előtt másfél-két évvel már újra megkezdték működésüket az egyébként hétszáz évnyi magyarországi múltra visszatekintő, a második világháború után feloszlatott szervezet tagjai.

 - A hatalom belátta, hogy másfajta gondolkodásra van szükség, a segélyezés rendszerét is át kell alakítani. Ezért nem akadályozták, sőt jó szemmel kísérték tevékenységünket, noha még nem voltunk hivatalosan bejegyezve. Azóta a Magyar Máltai Szeretetszolgálat a húsz év során a legnagyobb karitatív szervezetté vált, amely országos szociális hálóval bír - magyarázta Kozma atya.

- Az indulás idején az ingyenesen vállalt önkéntes munka jelentette a legnagyobb újdonságot számunkra, sikerült mozgósítani a jót tenni akaró embereket. Önkénteseink - akik közül számosan egy-egy szakterület elismert képviselői voltak - lelkesedésükkel és elszántságukkal új színfoltot jelentettek a palettán - hangsúlyozta.

Tizenötezer önkéntes

Kozma Imre úgy látja: Magyarország 1989-ben jobb szociális helyzetben volt, mint most, ezért munkájukra napjainkban fokozott mértékben van szükség. 

 - Az emberek gondolkodása megváltozott a húsz évvel ezelőttihez képest, az individualista életszemlélet elhatalmasodott, aminek a közösség látja kárát - magyarázta. Új, a gazdasági válsággal is összefüggő jelenségként értékelte viszont, hogy a "süllyedőben" lévők egyre inkább elköteleződnek a legszegényebbek megsegítésére. A gazdasági válság a vásárlásnak is egy új kultúráját alakítja, mert megfontoltságot kíván az emberektől. 

 - Foglalkozni kell azzal is, hogy mi a szükséges, és mi az, ami fölösleges. Ez is mélyítheti az érzékenységet egymás gondja-baja iránt - mutatott rá.

A jelenleg 900 fizetett alkalmazottal, 7 ezer állandó és további mintegy 15 ezer alkalmankénti önkéntessel dolgozó Magyar Máltai Szeretetszolgálat tevékenységét két sajátos fogalom határozza meg. 

- Az egyik a befogadás, ugyanis csak azzal az emberrel tartozunk össze, akit beengedünk az életünkbe, akit befogadunk, akire figyelni, akihez alkalmazkodni készek vagyunk. A másik, a jelenlét, vagyis az, hogy senkit nem hagyunk magára, a legkisebbek, a leginkább bajban lévők számíthatnak ránk. Ez határozza meg hajléktalanprogramjainkat és a cigányok érdekében indított kezdeményezéseinket - közölte.

Sokoldalú karitatív akciók

Feladataik három csoportra oszthatók: hagyományos karitatív akciók, részvétel a szociális és egészségügyi ellátó rendszerben, valamint új programok, modellek és szociálpolitikai stratégiák bemutatása.

A karitatív akciók közül a legismertebb a minden év karácsonyváró időszakában, adventben megrendezett "Adni öröm" élelmiszergyűjtés karácsonyra, ami egy élelmiszeráruház-lánc jóvoltából bonyolítanak le. Önkénteseik a belépő vásárlókat arra kérik, hogy vásárlás közben gondoljanak a szegényekre, s belátásuk és anyagi helyzetük szerint járuljanak hozzá egy-egy kiló liszttel cukorral, rizzsel, étolajjal, édességgel vagy bármi mással  a legszegényebbek karácsonyi ajándékához. 

 - Ez minden évben mintegy 140 tonna élelmiszert jelent. A "Foltmentes adomány" akció keretében a lakosságtól begyűjtött ruhák kimosott, vagy kitisztított formában jutnak el a rászorulókhoz - tudatta Kozma Imre.

Az "Aprókból épül" 1 és 2 forintosok gyűjtő akciója a krízishelyzetben lévő családok megsegítését szolgálta. A lakosság segélyezésén túl önkormányzati, egyházi fenntartású szociális, egészségügyi, oktatási intézményeket is támogatnak külföldi és hazai vállalatok jóvoltából.    Megemlítette továbbá, hogy 206 szociális és  egészségügyi intézményük van, amelyek a Gondviselés Háza gyűjtőnévvel jelölt hálózatba tartoznak.

Együtt a gyermekekért

A Máltai Szeretetszolgálat vezetője néhány kiemelt, innovatív programról is szólt. Ilyen a "Játszva megelőzni" máltai játszótér és játszóház program. Ez az "unalombűnözés" megelőzését, lakótelepi közösség kialakítását és értékközvetítő, szabadidős foglalkozások szervezését jelenti gyermekek és fiatalok számára. A Hangyaboly-program hátrányos helyzetű gyermekek szabadidős tevékenységét segíti, összefogását szolgálja, 28 budapesti és 19 vidéki helyszínen. A jelzőrendszeres házi idősgondozásnak is a máltaiak a gazdái, az országos nevelőszülői képzésben pedig a jelöltek felkészítése és folyamatos támogatása történik.

- A liechtensteini Vöröskereszt és a hercegi pár támogatásával 16 éve működik a szegény gyermekek üdültetése, havonta 20 gyermek részesül benne. A "Családok a családokért" programban kárpátaljai rászoruló családok kapnak havi rendszerességgel segélyt magyar családoktól. A csángó iroda a csángók otthoni támogatását és a fiatalok magyarországi tanulását szervezi - sorolta még, s hangsúlyozta, hogy a kétévente megrendezésre kerülő országos elsősegélynyújtó konferencia szintén máltai kezdeményezés. Ehhez kapcsolódóan tankönyvet is írtak gyermekek és felnőttek részére. 

Kidolgozott és végrehajtott programjaik közül kiemelte még a gyógyászati segédeszközök és tolókocsik ingyenes kölcsönzését és javítását. 

- Ez évente mintegy 8 milliárd forint támogatást jelent a magyar egészségügyi rendszernek. A lakhatási és szociális integrációs programjaink között nagy jelentőségűnek tartom a tarnabodi "Befogadó falu" program és a monori, táskai, pécsi cigánytelepek felszámolása érdekében tett erőfeszítéseinket - hangsúlyozta végül Kozma Imre.

(MTI)

Hozzászólások (2)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.