Miniszterekhez fordul az egészségügyi bizottság póluskórház-ügyben

Szerző: MTI

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága levelet intéz az egészségügyi és a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterhez, hogy a legnagyobb uniós egészségügyi pályázat második fordulójában lehetőség szerint vegyék figyelembe a régiók közötti különbségeket - döntött a grémium hétfői budapesti ülésén.

Ezzel a levéllel minden képviselő egyetértett, azonban így elvetette a bizottsági többség Csáky András MDF-es politikus azon indítványát, hogy egy bizottsági állásfoglalást tegyenek, melyben szintén arra kérte volna kormányzatot, hogy találjon forrást a közép-magyarországi régió fejlesztésére is.

A hétfői rendkívüli bizottsági ülést a Fidesz kezdeményezte, mert magyarázatot szeretett volna kapni arra, hogy a 85 milliárd forintos, póluskórház-fejlesztésre szánt uniós forrásból miért maradt ki a székesfehérvári Szent György Kórház.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a bizottsági ülésen elmondta: december közepén zárult le az első fordulója annak a pályázatnak, amelynek során összesen 75 milliárd forintra pályázhatnak egészségügyi intézmények a pólusprogram keretében. (Az összeget egy kormánydöntés nyomán megtoldották még 10 milliárd forinttal.)

A kedvezményezetti kör az orvosegyetemek - kivéve a központi régióban -, valamint régiónként maximum egy, aktív kapacitással rendelkező intézmény volt. Kilenc pályázat érkezett - mondta a miniszter -, és minden intézmény teljesítette a minimális pontszámot. A pályázati keretösszeg azonban véges, így a Fejér megyei Szent György Kórház tartaléklistára került, mivel ez az intézmény kapta a legalacsonyabb pontszámot - tette hozzá.

A közép-dunanntúli régió kimaradhat

A pólusprogram célja, hogy minden régióban legyen egy olyan intézmény, amely a legmagasabb színvonalú, progresszív ellátást nyújtja a lakosoknak. Az "egészségpólus" pályázaton infrastrukturális fejlesztésekre és eszköz-, műszerbeszerzésre lehetett pályázni.

Ellenzéki képviselők azon a véleményen voltak, ha a székesfehérvári intézmény nem jut fejlesztési pénzhez, a közép-dunántúli régiónak nem lesz egyetlen úgynevezett csúcsintézménye sem, és ez egymillió ember ellátását érintené.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.