Fejlődési rendellenesség félpercenként

Szerző: Független Hírügynökség

Kínában félpercenként születik gyermek valamilyen rendellenességgel, és ennek részben a környezetszennyezés az oka. Ez évente 1,1 millió esetet jelent, és számuk állandóan emelkedik.

China Daily című angol nyelvű kínai napilap összeállítása szerint az újszülöttek 7 százalékának van rendellenessége, ez évente 1,1 millió esetet jelent.

A születési rendellenességgel világra jövő gyermekek száma állandóan emelkedik, városon és falun egyaránt, írta a lap Csiang Fanra, a családtervezési hivatal vezetőhelyettesére hivatkozva.

A hongkongi Ta Kung Pao című újság néhány hete még 4-6 százalékban adta meg a születési rendellenességek arányát. A lap megszólaltatta Hu Ja-lit, a kelet-kínai Nankingi Egyetem professzorát, aki szerint a születési rendellenességek 10 százalékát a környezetszennyezésre lehet visszavezetni, 25-30 százalékát genetikai tényezőkre. A többi esetben mindkét ok szerepet játszik.

A China Daily cikke szerint a születési rendellenességek gyakoriságában a szénben gazdag észak-kínai Sanhszi tartomány vezet, ahol a szénre épült vegyipar koncenetrálódik. Különösen a 8 legnagyobb szénbányászati körzetben magas a születési rendellenességek aránya.

A Hsziani Csiatung Egyetem professzora, Pan Csian-ping felhívta a figyelmet, hogy a születési defektusok szaporodása hamarosan társadalmi problémává válik, mert hatással lesz a gazdasági fejlődésre és az életminőségre.  

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kit kell oltani influenza ellen? -...

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Incontinentia pigmentii

Az incontinentia pigmentii ritka, genetikai (X kromoszómához kötött öröklődésű) betegség, mely a neurocutan szindrómák tagja. Ezekben a...

Velőcsőzáródási rendellenességek...

A velőcsőzáródási rendellenességek a leggyakoribb fejlődési rendellenességek közé tartoznak. A magzati idegrendszer fejlődése során az agy és a...

Veleszületett rendellenességek -...

A WHO adatai alapján 33 újszülöttből 1 babát érint valamilyen veleszületett fejlődési rendellenesség. Évente mintegy 3,2 millió szül(et)és...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.