Felmérik a betegek tápláltsági szintjét

Szerző: MTI

Kórházak és idősotthonok tápláltsági állapotát méri fel az EU hazánkban a Táplálási Nap keretében. Céljuk a betegek ellátásának javítása, hiszen a megfelelő élelmezés hozzájárul a mielőbbi gyógyuláshoz, komplikációk elkerüléséhez is.

Kórházak és idősotthonok lakóinak tápláltsági állapotát mérik fel Európa számos országában, ígyMagyarországon is csütörtökön, az ötödik alkalommal megrendezendő Táplálási Napon.

A kórházi betegek ellátásának javítását célul kitűző Táplálási Napot az ESPEN (European Society of Parental and Enteral Nutrition), a táplálásterápiáért felelős európai társaság hívta életre 2006-ban. Az évente megrendezett esemény lényege, hogy egy adott napon a kórházak és idősotthonok lakói kérdőívek önkéntes kitöltésével számolnak be a kórházi étkeztetésre vonatkozó tapasztalataikról.

A kutatás a betegeknek a kórházi tartózkodás ideje alatti testsúlyváltozására, az adott napokon fogyasztott élelmiszer mennyiségére, minőségére, illetve betegségük kezelésének bizonyos részleteire is kitér - tudatta szerdán Hoffmann Piroska, a Táplálási Nap koordinátora.

Cél a minőségjavítás

A felmérés célja, hogy javuljon a kórházi táplálás minősége, hiszen a megfelelő élelmezés hozzájárulhat a betegek mielőbbi gyógyulásához, csökkentheti a komplikációk és szövődmények kialakulását, megrövidítheti a kórházi tartózkodás idejét, következésképpen költséghatékonyabb megoldást jelenthet az egészségügyi intézmények és az egészségbiztosítás számára.

Rekord részvétel?

Az utóbbi évben Európa országaiban összesen 1883 kórház mintegy 53 300 betege vett részt az önkéntes tápláltsági állapot felmérésben. Magyarország a legaktívabb közreműködők közé tartozik. Tavaly 118 egészségügyi intézmény - köztük az Állami Egészségügyi Központ, az Országos Gerincgyógyászati Központ, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, a Pécsi Egyetem, a Debreceni Orvostudományi Egyetem, a MÁV Kórház, a Szent János Kórház, és az Uzsoki Kórház - vett részt a betegek táplálásterápiás ellátásának reprezentatív felmérésében.

Ez több mint húszszorosa a 2007-es részvételnek, és az európai országok részvételi rangsorában is előkelő helynek számít - fogalmazott Hoffmann Piroska. Idén először a kórházakon túl szociális otthonok is csatlakoztak a felméréshez. A szervezők ennek megfelelően idén is rekord részvételre számítanak.

(MTI)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.