• Kijavították az OEP informatikai rendszerében a hibát

    Szerző: Független Hírügynökség

    Kijavították a számítógépes hibát az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál, így a jogviszony ellenőrzés ismét zavartalanul működik - olvasható az OEP csütörtöki délutáni közleményében.

    Az OEP által működtetett informatikai rendszerben hétfőn keletkezett hiba miatt több mint egymillió ember adatai sérültek meg. Emiatt a rendezett jogviszonyú biztosítottak is piros lámpát, azaz helytelen igazolást kaphattak, például a háziorvosnál, vagy a patikában, de ellátás nélkül senki sem maradt.

    Az esetet az adatvédelmi biztos is vizsgálta és megállapította, hogy nem történt adatvesztés, és az állampolgárok személyes adatok védelméhez fűződő joga nem sérült.

    Hirdetés

    A szúrópróbaszerűen kiválasztott gyógyszertáraknál és más egészségügyi szolgáltatóknál az OEP folyamatosan ellenőrzi a rendszer működésének zavartalanságát, de tájékoztatásuk szerint az informatikai hiba miatt a betegellátás nem szenvedett kárt és a biztosítottak adatai sem sérültek.

    A jogszabályok szerint egyébként mindenki megkapja az egészségügyi ellátást függetlenül attól, hogy a számítógép piros vagy zöld lámpát mutat. A piros lámpa esetén csupán annyi történik, hogy a beteget a tényről tájékoztatják és megkérik rendezze jogviszonyát. Az OEP hétfőn minden szolgáltatót értesített arról, hogy a kárelhárítás idejére függesszék fel ezt a betegtájékoztatót, mostantól azonban ismét él az ellenőrzés és azoknak, akik az egészségügyi szolgáltatás igénybevételekor jogviszonyuk rendezetlenségéről kapnak értesítést, haladéktalanul meg kell kezdeniük jogviszonyuk rendezését.

    Az adatvédelmi biztos még vizsgálódik

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az OEP számítógépes rendszerének meghibásodása nyomán az adatvédelmi biztos is vizsgálatot indított. Jóri András szerdán délután helyszíni vizsgálatot tartott az OEP-nél, ahol arról tájékozódott, mi okozta a hibát, és elvesztek-e biztosítottak adatai - tájékoztatott az ombudsmani hivatal közleményben.

    A vizsgálat szerint adatvesztés nem történt, az állampolgárok személyes adatok védelméhez fűződő joga nem sérült, de Jóri András adatvédelmi biztos az eset informatikai hátterét tovább vizsgálja. Elsősorban azt kívánja tisztázni, mennyiben felel meg az egészségbiztosítási pénztár eljárása és informatikai programja az adatbiztonság követelményeinek.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2009.01.22 18:07
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mire való az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

    A legtöbben nem vagyunk tisztában külföldre utazásunk során azzal, hogy mely esetekben milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe térítésmentesen, magyar társadalombiztosítással rendelkezve. Talán sokak számára meglepő, de az Európai Unió tagállamaiba utazva az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában ugyanazokra az ellátásokra vagyunk jogosultak, mint a helyi állampolgárok.

    Új szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017. április 1-től érhetők el.

    Új terápiát fogadott be az OEP (NEAK) az idiopathiás tüdőfibrózis kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmény társadalombiztosítási támogatással 2017. január 1-jétől érhető el.

    Új, szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017 januárjától érhetők el.

    Bürokráciacsökkentés: egy lépés előre

    Az év elején bejelentett bürokráciacsökkentő programban az egészségügy is vastagon érintett. A program része az OEP megszüntetése, amely ellen szakmai szervezetek is tiltakoztak. Az intézményi átszervezésekről a döntés megszületett, ám a mai napig nem látszanak annak részletei, hogy a változások pontosan hány közalkalmazottat érintenek. A Miniszterelnökség a közelmúltban közölte: a létszámleépítés nem érinti az egészségügyi dolgozókat. Hírösszefoglaló.

    Külföldön él, de itthon jár orvoshoz? - Bírságot kaphat

    Sokan elfelejtkeznek róla, pedig 10 000-től 100 000 Ft-ig terjedő bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.