• Idén 200 lány kap ingyen méhnyakrák elleni oltást

    Szerző: Független Hírügynökség

    A napokban 200 hátrányos helyzetű fiatal lány kapja meg ingyen a méhnyakrák elleni oltást. Az ő iskoláik a nyertesei annak a tavalyi pályázatnak, amelyet a Magyar Vöröskereszt, az Egészséges Településekért Alapítvány valamint a GlaxoSmithKline Kft. (GSK) közösen írt ki tavaly.

    Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden bejelentette, hogy februárban ismét kiírják a közös pályázatot, amelyen már 300-an nyerhetik el a térítésmentes oltást.

    Hirdetés

    A pályázatra az 5 ezer lakosnál kisebb, hátrányos helyzetű települések iskolái jelentkezhettek, illetve jelentkezhetnek majd. A tavalyi első felhívásra csaknem 200 iskola több mint 2 ezer lány tanulójának kért térítésmentes méhnyakrák elleni oltást.

    A pályázat győztesei egy tiszagyendai, egy nógrádszakáli, egy kurityáni, egy ladai, egy biri, egy császári, egy csányoszrói, egy kőrösszegapáti és egy máytásdombi iskola 10-14 év közötti tanulói lettek. Ez utóbbi 14 diáklánya kedden a második pályázat bejelentéséről szóló fővárosi tájékoztatón kapta meg az első oltást.

    Dobrev Klára felhívta a figyelmet arra, hogy soha nem látott tudományos felfedezések segítenek a rák elleni küzdelemben. Ezek a "csodák" azonban mit sem segítenek, ha maguk az emberek nem vigyáznak magukra, ha cigarettáznak, alkoholt fogyasztanak, nem mozognak. Ezért örül annak, hogy olyan iskolák nyertek, amelyek a tanítás mellett az egészségre való nevelést is fontosnak tartják. Hozzátette: ráadásul olyan szegény településeken találhatóak, amelyek nem engedhették volna meg maguknak, hogy saját forrásaikból segítsék a lakosaik beoltatását. A "tudományos csodák" ugyanis nagyok sokba kerülnek.

    A HPV-vírus, azaz a méhnyakrák elleni teljes védelmet nyújtó 3 oltás ára jelenleg 90 ezer forint - mondta kérdésre válaszolva Leitner György, a GSK ügyvezető igazgatója. A vakcinát gyártó cég vezetője hangsúlyozta: az új oltást már több mint 6 éve törzskönyvezték, így egyre több adat van róla. Eddig a világon összesen 4 millió nőt és kislányt oltottak be vele, Magyarországon eddig 10 ezer főt. Az eddigi adatok alapján a vakcina 100 százalékos védelmet nyújt a HPV vírus 2 olyan törzse ellen, amely a leginkább felelős a méhnyakrák kialakulásáért.

    Az ügyvezető azt is elmondta: ezt a vakcinát Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban már bevezették az oltási programba és Magyarországon csaknem 30 önkormányzat is már ingyen biztosítja az érintett lakosainak. Példaként említette A főváros V. kerületét, Vácot és Hódmezővásárhelyt.

    (FH)

    Módosítva: 2009.01.20 18:08, Megjelenés: 2009.01.20 18:08
   • Nyomtatás
   • Cikkajánló

    Gyermekkori ágybavizelés

    Gyermekkori ágybavizelés

    Dr. Dinya Zoltán

    Milyen pszichés következményei lehetnek a gyermekre nézve?

    Diabéteszes neuropátia

    Diabéteszes neuropátia

    Cs. K., fordító

    Milyen emésztési problémák lehetnek a diabéteszes neuropátia következményei?

    Még két hónapig ajánlhatja kedvenc háziorvosát!

    Közel 100 ajánlás érkezett eddig az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságának égisze alatt meghirdetett "A nemzet háziorvosa" pályázatra.

    Fény a teljes elszigeteltségben

    Valósághű virtuális ablakok teszik elviselhetőbbé a bezártságot a Debreceni Egyetem Onkoradiológiai Klinika sugárterápiás részlegének két ólomfalú kórtermében. Az izotópos terápiát kapó pajzsmirigydaganatos betegek napokat töltenek a sugárvédő falak között.

    A condyloma acuminatum tünetei, kezelése és megelőzése

    A condyloma acuminatum a HPV (human papillomavírus) fertőzés megjelenési formája a bőrön és a nyálkahártyákon. Becslések szerint a szemölcsös elváltozás a harmadik leggyakoribb nemi betegség a nemi szerveken. Többféle magyar elnevezése is ismert: hegyes függölynek vagy kakastaréjnak is nevezik.

    A HPV elleni oltás

    A HPV vírussal kapcsolatban folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a HPV a méhnyakrák kórokozója, amely ellen napjainkban már létezik védőoltás. A HPV oltás beadása széles körben javasolt: ideális esetben a szexuális élet megkezdése előtt, de később is minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.