• Idén 200 lány kap ingyen méhnyakrák elleni oltást

        Szerző: Független Hírügynökség

        A napokban 200 hátrányos helyzetű fiatal lány kapja meg ingyen a méhnyakrák elleni oltást. Az ő iskoláik a nyertesei annak a tavalyi pályázatnak, amelyet a Magyar Vöröskereszt, az Egészséges Településekért Alapítvány valamint a GlaxoSmithKline Kft. (GSK) közösen írt ki tavaly.

        Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, az alapítvány kuratóriumi elnöke kedden bejelentette, hogy februárban ismét kiírják a közös pályázatot, amelyen már 300-an nyerhetik el a térítésmentes oltást.

        Hirdetés

        A pályázatra az 5 ezer lakosnál kisebb, hátrányos helyzetű települések iskolái jelentkezhettek, illetve jelentkezhetnek majd. A tavalyi első felhívásra csaknem 200 iskola több mint 2 ezer lány tanulójának kért térítésmentes méhnyakrák elleni oltást.

        A pályázat győztesei egy tiszagyendai, egy nógrádszakáli, egy kurityáni, egy ladai, egy biri, egy császári, egy csányoszrói, egy kőrösszegapáti és egy máytásdombi iskola 10-14 év közötti tanulói lettek. Ez utóbbi 14 diáklánya kedden a második pályázat bejelentéséről szóló fővárosi tájékoztatón kapta meg az első oltást.

        Dobrev Klára felhívta a figyelmet arra, hogy soha nem látott tudományos felfedezések segítenek a rák elleni küzdelemben. Ezek a "csodák" azonban mit sem segítenek, ha maguk az emberek nem vigyáznak magukra, ha cigarettáznak, alkoholt fogyasztanak, nem mozognak. Ezért örül annak, hogy olyan iskolák nyertek, amelyek a tanítás mellett az egészségre való nevelést is fontosnak tartják. Hozzátette: ráadásul olyan szegény településeken találhatóak, amelyek nem engedhették volna meg maguknak, hogy saját forrásaikból segítsék a lakosaik beoltatását. A "tudományos csodák" ugyanis nagyok sokba kerülnek.

        A HPV-vírus, azaz a méhnyakrák elleni teljes védelmet nyújtó 3 oltás ára jelenleg 90 ezer forint - mondta kérdésre válaszolva Leitner György, a GSK ügyvezető igazgatója. A vakcinát gyártó cég vezetője hangsúlyozta: az új oltást már több mint 6 éve törzskönyvezték, így egyre több adat van róla. Eddig a világon összesen 4 millió nőt és kislányt oltottak be vele, Magyarországon eddig 10 ezer főt. Az eddigi adatok alapján a vakcina 100 százalékos védelmet nyújt a HPV vírus 2 olyan törzse ellen, amely a leginkább felelős a méhnyakrák kialakulásáért.

        Az ügyvezető azt is elmondta: ezt a vakcinát Ausztriában, Hollandiában és Franciaországban már bevezették az oltási programba és Magyarországon csaknem 30 önkormányzat is már ingyen biztosítja az érintett lakosainak. Példaként említette A főváros V. kerületét, Vácot és Hódmezővásárhelyt.

        (FH)

        Módosítva: 2009.01.20 18:08, Megjelenés: 2009.01.20 18:08
      • Nyomtatás
      • Cikkajánló

        Férfiegészség

        Férfiegészség

        Balogh Mária, újságíró

        A férfiak szív- és érrendszeri betegségei megelőzhetők lehetnének.

        Fejfájások elterjedtsége

        Fejfájások elterjedtsége

        Dr. Ertsey Csaba PhD, Med. Habil

        Melyek a legjelentősebb fejfájástípusok? Cikkünkből kiderül.

        Gyógyuló egészségügy

        Idén december 5-én immár ötödik alkalommal rendezi meg a Nézőpont Intézet a Gyógyuló egészségügy című konferenciát. Az egészségügy meghatározó szakértői osztják meg tudásukat, információikat és véleményüket az érdeklődő résztvevőkkel, megalapozva ezzel a konferencia megszokottan magas szakmai színvonalát.

        Kötelezővé teszik a kanyaróoltást a gyermekek számára Németországban

        2020 márciusától a kisgyermekek óvodai felvételének egyik feltétele a kanyaróoltás beadásáról szóló igazolás. A védőoltással nem rendelkező gyermekeket valamennyi óvodából, köztük a magánóvodákból is ki lehet zárni.

        A HPV elleni védőoltás

        A HPV vírussal kapcsolatban folytatott vizsgálatok igazolták, hogy a HPV a méhnyakrák kórokozója, amely ellen napjainkban már létezik védőoltás. A HPV elleni oltás beadása széles körben javasolt: ideális esetben a szexuális élet megkezdése előtt, de később is minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott.

        A condyloma acuminatum tünetei, kezelése és megelőzése

        A condyloma acuminatum a HPV (human papillomavírus) fertőzés megjelenési formája a bőrön és a nyálkahártyákon. Becslések szerint a szemölcsös elváltozás a harmadik leggyakoribb nemi betegség a nemi szerveken. Többféle magyar elnevezése is ismert: hegyes függölynek vagy kakastaréjnak is nevezik.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.