Egymillió ember adatai sérültek OEP rendszerhiba miatt

Szerző: Független Hírügynökség

Több mint egymillió ember adatai sérültek az Országos Egészségbiztosítási Pénztár informatikai rendszerének hibája miatt. Ezáltal a rendezett jogviszonyúak is helytelen igazolást kaphattak az orvosnál vagy a patikában. A rendszerhiba kijavtásáig mindenki megkapja az egészségügyi ellátást, jogosultságtól függetlenül - tájékoztattak az illetékesek.

Több mint egymillió ember adatai sérültek meg hétfőn, amikor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által működtetett informatikai rendszerben hiba keletkezett - jelentette be kedden Farkasinszki Ildikó, az OEP Nyilvántartási Főosztályának vezetője. A hiba miatt a rendezett jogviszonyú biztosítottak is piros lámpát, azaz helytelen igazolást kaphattak, amikor háziorvosuknál, patikákban, vagy más egészségügyi ellátónál jelentkeztek.

A hiba akkor keletkezett, amikor hétfőn hajnalban frissítették a tb jogviszonyokat nyilvántartását támogató informatikai rendszert. "A programhiba kicsi volt, de nagy kárt okozott" - mondta Farkasinkszki Ildikó.

Van másolat

A frissítés egymillió biztosított jogviszonyát érintette, de hogy valójában hétfőn mennyien vettek igénybe egészségügyi szolgáltatást, nem tudni. Mindenesetre sok bejelentés érkezett hétfőn, főleg patikákból, hogy a korábban rendezett jogviszonyú kuncsaftjuk tb számát beütve a számítógépbe piros lámpát jelez a rendszer.

A főosztályvezető azt is elmondta: a programhibát már hétfőn kijavították, de a kárelhárítás valószínűleg szerdáig eltart. Szerencsére a helyes adatokról van mentett változat, tehát jelenleg ennek visszaállítása zajlik - tette hozzá.

Mindenkit ellátnak

Az OEP értesítette a rendszergazdákon keresztül az egészségügyi szolgáltatókat: addig, amíg nem áll teljesen helyre az informatikai rendszer, nem kell figyelmeztetniük a rendezetlen jogviszonyú betegeket - mondta Farkasinszki Ildikó, egyúttal emlékeztetett: a jogszabályok szerint mindenki megkapja az egészségügyi ellátást függetlenül attól, hogy a számítógép piros vagy zöld lámpát mutat.

A piros lámpa esetén csupán annyi történik, hogy a beteget a tényről tájékoztatják és megkérik rendezze jogviszonyát. Az OEP mostani értesítése arról szól, hogy a kárelhárítás idejére függesszék fel ezt a betegtájékoztatót - tette hozzá.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Utazás tömegközlekedéssel Utazás tömegközlekedéssel

Hogyan maradjon fitt hosszú utazáskor buszon vagy vonaton?

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.