Nyolcmilliárd kórházi étkeztetésre

Szerző: Független Hírügynökség

8 milliárd forintot kaptak a kórházi étkeztetés javítására a fekvőbeteg-ellátó intézmények 2008-ban, ami 47 százalékkal több, mint amit egy évvel korábban erre a célra költhettek - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A Független Hírügynökség több kérdést is feltett a szaktárcának. A válaszokból kiderül: 2009-ben is megkapják az intézmények ugyanazt a pénzt az étkeztetés színvonalának javítására, mint tavaly.

A gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló korábban "korbácsrendeletként" emlegetett kormányrendelet már tavaly novemberben hatályba lépett. Ennek alapján a miniszter közzétette azokat a szempontokat, amelyeket a gyógyszerfelírásnál figyelembe kell vennie az orvosoknak. A kormányrendeletet a 2009. március 31-ét követően kiváltott vényekre érvényes, és július 1-je után már az ellenőrzésen fennakadt orvsokat akár továbbképzésre is küldhetik.

Zajlik az OEP átalakítása

A szaktárca egyelőre nem tervezi kiírni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatói posztjára a pályázatot - válaszolt a szaktárca arra a kérdésre, hogy a tavalyi eredménytelen pályázat után mikor teszik közzé az újat.

A minisztérium azzal indokolta a pélyázat elhalasztását, hogy most az OEP átalakítása zajlik, hiszen a tavaly elfogadott törvény értelmében létre kell hozni a 7 regionális egészségbiztosítási pénztárat (REP). Ezek vezetőit pályázattal választják majd ki, amelyet 2009. első félévében az OEP főigazgatója írja ki.

Az átalakítás nem jelent létszámleépítést, mivel REP-eken kívül az eddigi megyei pénztárak is megmaradnak, a megszokott helyükön megyei kirendeltségként működnek tovább. Sőt, az eddigi ügyfélszolgálatok mellé további kistérségi ügyfélszolgálatokat hoznak létre.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Gyerekek Gyerekek

Mit tehetünk immunrendszerük erősítése érekében?

Portré Portré

Dr. Koncz Tibor reumatológus, manuálterapeutával beszélgettünk.

Miért érdemes oltakozni influenza...

A szövődményes influenza súlyos, esetenként halálos kockázatú betegség? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember...

COVID-19 elleni oltás után lehet...

Az egyszerre beadott vakcinák nem befolyásolják a kialakuló immunválaszokat. A kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.