Nyolcmilliárd kórházi étkeztetésre

Szerző: Független Hírügynökség

8 milliárd forintot kaptak a kórházi étkeztetés javítására a fekvőbeteg-ellátó intézmények 2008-ban, ami 47 százalékkal több, mint amit egy évvel korábban erre a célra költhettek - közölte az Egészségügyi Minisztérium.

A Független Hírügynökség több kérdést is feltett a szaktárcának. A válaszokból kiderül: 2009-ben is megkapják az intézmények ugyanazt a pénzt az étkeztetés színvonalának javítására, mint tavaly.

A gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló korábban "korbácsrendeletként" emlegetett kormányrendelet már tavaly novemberben hatályba lépett. Ennek alapján a miniszter közzétette azokat a szempontokat, amelyeket a gyógyszerfelírásnál figyelembe kell vennie az orvosoknak. A kormányrendeletet a 2009. március 31-ét követően kiváltott vényekre érvényes, és július 1-je után már az ellenőrzésen fennakadt orvsokat akár továbbképzésre is küldhetik.

Zajlik az OEP átalakítása

A szaktárca egyelőre nem tervezi kiírni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatói posztjára a pályázatot - válaszolt a szaktárca arra a kérdésre, hogy a tavalyi eredménytelen pályázat után mikor teszik közzé az újat.

A minisztérium azzal indokolta a pélyázat elhalasztását, hogy most az OEP átalakítása zajlik, hiszen a tavaly elfogadott törvény értelmében létre kell hozni a 7 regionális egészségbiztosítási pénztárat (REP). Ezek vezetőit pályázattal választják majd ki, amelyet 2009. első félévében az OEP főigazgatója írja ki.

Az átalakítás nem jelent létszámleépítést, mivel REP-eken kívül az eddigi megyei pénztárak is megmaradnak, a megszokott helyükön megyei kirendeltségként működnek tovább. Sőt, az eddigi ügyfélszolgálatok mellé további kistérségi ügyfélszolgálatokat hoznak létre.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Fejfájás Fejfájás

Különböző életkorok jellemző fejfájástípusai.

Diabétesz Diabétesz

Kinek, mikor ajánlott ellenőriztetni a vércukorértékeit?

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.