Szegény országban kockázatosabb a szülés

Szerző: Független Hírügynökség

A világon naponta 1500 nő hal bele a terhességbe vagy szülésbe. A szegény országokban 300-szor nagyobb a halálos kimenetelű terhességi vagy szülési komplikációk száma - derül ki az UNICEF felméréséből.

A szegény országokban 300-szor nagyobb a kockázata a halálos terhességi vagyszülési komplikációknak, mint gazdag országokban - állapította meg az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának (UNICEF) csütörtökön közzétett éves jelentése.

A dokumentum szerint a terhességi és szülési halálozás tekintetében van a legnagyobb különbség az iparilag fejlett és a fejlődő (különösen az elmaradott) országok között. "Semmilyen más halálozási ráta nem ilyen egyenlőtlen" - olvasható a jelentésben.

Nigériában a terhességi vagy szülési szövődmény miatti halál kockázata 1 a 7-hez, míg Izlandon 1 a 47.600-hoz.

A világon naponta 1.500 (vagy évente fél millió) nő hal meg terhesség vagy szülés miatt. Elsöprő többségük (95 százalékuk) Afrikában és Ázsiában. Indiára jut az összes terhességi vagy szülési halálozás 22 százaléka.

Az összes halálozás 25 százalékát a szülés utáni elvérzés okozza, 15 százalékot fertőzés, 13 százalékot vetélési komplikáció, 12 százalékot a terhesség alatti vagy szülés közbeni kóma és rángógörcs.

Ha az anya meghal szülési komplikációban, az gyakran rontja a csecsemő- vagy gyermekhalandósági rátát is. Szélsőséges esetben, például Afganisztánban a szülés közben meghalt anyák gyermekei nem élnek tovább 1 hónapnál.

Az UNICEF szerint a terhességi vagy szülési halálozás 80 százalékát meg lehetne előzni, ha a kismamák hozzájutnának a megfelelő egészségügyi alapellátáshoz, illetve alapvető szülészi segítséghez.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Angolkór Angolkór

A kóros D-vitamin-hiány tünetei, kezelése és megelőzése.

Milyen a maszk hatékonysága? -...

A lakosságot érdemes lenne általánosságban maszkhasználatra kötelezni? A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember adott választ.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.