A mentőhelikopterek elérik az ország 85 százalékát

Szerző: Független Hírügynökség

Hivatalosan is átadták a szentesi légimentő bázist. Ezentúl, ha baj van, Magyarország 85%-át 15 percen belül el tudják érni a mentők. A szentesi a hetedik légibázis az országban.

90 millió forintból épült fel az európai normáknak megfelelő helikopter leszálló, hangár és kiszolgáló helyiségek. Az építkezéshez szükséges összeg több mint egyharmadát a térség önkormányzatai adták össze, mert megelégelték, hogy több mint négy éven keresztül nem volt légimentés a Dél-Alföldön.

A helikopter egyik részében vannak azok a felszerelések, amelyek a kimentéshez szükségesek. Gerincágy és különböző mellények, amikkel kocsikból tudnak kivenni sérülteket a légimentők. De van a helikopterben defibrillátor, vákuummatrac, lélegeztetőgép oxigénpalack, infúziók és gyógyszerek is.

A bázis kiszolgálóhelyiségei is az európai szabványoknak megfelelően épültek fel. Gyógyszer és műszaki raktár, fertőtlenítő helyiség és pihenőszobák is arra az esetre, ha több napot ügyelne a csapat, tudjanak hol aludni - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Irsai Ákos, az egyik ügyeletes mentőorvos.

6 orvos, 6 ápoló, helikoptervezetők és műszaki szakemberek csak arra várnak, hogy mikor kell bevetésre menniük. Egyszerre négyen vannak ügyeletben. Az orvosok és a pilóták is az ország különböző pontjairól járnak ide dolgozni.

Önkormányzatok is beszálltak

Négy éven keresztül nem volt légimentés a Dél-Alföldön. A szaktárca először 2007-re ígérte, de végül csak akkor történt érdemi lépés, amikor a csongrádiak úgy döntöttek, hogy a mentőbázis megépítéséhez pénzt gyűjtenek.

40 millió forintot adtak össze az önkormányzatok. Volt olyan település, ahol a polgármester óvatosan 100 ezret javasolt a nehéz helyzetre tekintettel és a képviselők emelték 200 ezerre, mert annyira fontosnak ítélték a bázis megépülését - mondta Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke.

Négy megyét érint

 Előzmények

 • Decemberre kész lesz a szentesi légibázis
 • Hétfőn adják át hivatalosan a szentesi légimentő bázist
 • Szolnokon lesz az ideiglenes légimentő bázis
 • Panaszkodnak a légimentők
 • Mostantól az ország 85 százalékát éri el negyed óra alatt a segítség. A szentesi bázis 1,2 millió embert képes ellátni. Egész Csongrád és Békés megyét, valamint Bács-Kiskun és Szolnok egy részét. A helikopter 15 perc alatt 70 km-nyit elrepül. Egy mentőautó ezeken az utakon, átlagosan 1perc alatt tesz meg egy kilométert. Tehát egy mentőautó körülbelül egy órával lassabban érne oda, mint egy helikopter.

  11,5 milliárd. 2011-ig ennyi pénzt költenek majd az országos mentőszolgálat korszerűsítésére. Már az idei évben elkezdik a légimentők fejlesztését, a meglévő földi állomások felújítását, új mentőállomások építését és a beszerzéseket is - mondta Székely Tamás, egészségügyi miniszter. A tervek szerint a sokat futott mentőautók helyett újakat vásárolnak majd.

  A mentőhelikopter december 28-a óta van a szentesi légibázison. Azóta folyamatosan ügyeletet tartanak, de bevetésre még nem kellett menniük a légimentőknek.

  (FH)

  Hozzászólások (0)

  Cikkajánló

  Koronavírus - Orbán: Magyarország...

  Magyarország technikailag készen áll a koronavírus elleni oltások tömeges és gyors beadására, amennyiben nagy mennyiségben érkezne vakcina az...

  Merkely: folyamatosan oltják az...

  December 26. délutánja óta folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat a koronavírus elleni vakcinákkal - mondta a Semmelweis Egyetem rektora az...

  A 112-es segélyhívó egész...

  Bármikor bárki kerülhet vészhelyzetbe, akár külföldön is. Ezért hasznos dolog az eszünkbe vésni, hogy veszély esetén egész Európában hívható...

  Baleset: Minden hetedik embertől...

  A felnőtt lakosság, csupán 15 százaléka segítene aktívan a sérültek ellátásában egy közúti balesetnél, a balesetet látottak 13 százaléka...

  Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
  Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.