A mentőhelikopterek elérik az ország 85 százalékát

Szerző: Független Hírügynökség

Hivatalosan is átadták a szentesi légimentő bázist. Ezentúl, ha baj van, Magyarország 85%-át 15 percen belül el tudják érni a mentők. A szentesi a hetedik légibázis az országban.

90 millió forintból épült fel az európai normáknak megfelelő helikopter leszálló, hangár és kiszolgáló helyiségek. Az építkezéshez szükséges összeg több mint egyharmadát a térség önkormányzatai adták össze, mert megelégelték, hogy több mint négy éven keresztül nem volt légimentés a Dél-Alföldön.

A helikopter egyik részében vannak azok a felszerelések, amelyek a kimentéshez szükségesek. Gerincágy és különböző mellények, amikkel kocsikból tudnak kivenni sérülteket a légimentők. De van a helikopterben defibrillátor, vákuummatrac, lélegeztetőgép oxigénpalack, infúziók és gyógyszerek is.

A bázis kiszolgálóhelyiségei is az európai szabványoknak megfelelően épültek fel. Gyógyszer és műszaki raktár, fertőtlenítő helyiség és pihenőszobák is arra az esetre, ha több napot ügyelne a csapat, tudjanak hol aludni - mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Irsai Ákos, az egyik ügyeletes mentőorvos.

6 orvos, 6 ápoló, helikoptervezetők és műszaki szakemberek csak arra várnak, hogy mikor kell bevetésre menniük. Egyszerre négyen vannak ügyeletben. Az orvosok és a pilóták is az ország különböző pontjairól járnak ide dolgozni.

Önkormányzatok is beszálltak

Négy éven keresztül nem volt légimentés a Dél-Alföldön. A szaktárca először 2007-re ígérte, de végül csak akkor történt érdemi lépés, amikor a csongrádiak úgy döntöttek, hogy a mentőbázis megépítéséhez pénzt gyűjtenek.

40 millió forintot adtak össze az önkormányzatok. Volt olyan település, ahol a polgármester óvatosan 100 ezret javasolt a nehéz helyzetre tekintettel és a képviselők emelték 200 ezerre, mert annyira fontosnak ítélték a bázis megépülését - mondta Magyar Anna, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke.

Négy megyét érint

Előzmények

Mostantól az ország 85 százalékát éri el negyed óra alatt a segítség. A szentesi bázis 1,2 millió embert képes ellátni. Egész Csongrád és Békés megyét, valamint Bács-Kiskun és Szolnok egy részét. A helikopter 15 perc alatt 70 km-nyit elrepül. Egy mentőautó ezeken az utakon, átlagosan 1perc alatt tesz meg egy kilométert. Tehát egy mentőautó körülbelül egy órával lassabban érne oda, mint egy helikopter.

11,5 milliárd. 2011-ig ennyi pénzt költenek majd az országos mentőszolgálat korszerűsítésére. Már az idei évben elkezdik a légimentők fejlesztését, a meglévő földi állomások felújítását, új mentőállomások építését és a beszerzéseket is - mondta Székely Tamás, egészségügyi miniszter. A tervek szerint a sokat futott mentőautók helyett újakat vásárolnak majd.

A mentőhelikopter december 28-a óta van a szentesi légibázison. Azóta folyamatosan ügyeletet tartanak, de bevetésre még nem kellett menniük a légimentőknek.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Zenei fesztiválok veszélyei Zenei fesztiválok veszélyei

Bizonyos szabályok betartásával elkerülhetőek a kellemetlenségek.

Majomhimlő Majomhimlő

Megfertőződött majomhimlővel egy négyéves kislány Németországban.

Így fizethetjük a magánellátást...

Évek óta tendencia Magyarországon a magánegészségügyi szektor bővülése, az elmúlt évben azonban ugrásszerű a növekedés. A magánegészségügyi...

Zárva lesznek a szak- és háziorvosi...

Pénteken zárva lesz a gyógyszertárak többsége, a háziorvosi, fogorvosi és szakrendelők, valamint a védőnői tanácsadók is az egészségügyben...

Indokolt esetben hívjuk a mentőket a...

Számos olyan életveszélyes helyzet van, amikor azonnali orvosi beavatkozásra, a mentők értesítésére van szükség. Ám sok esetben hívják a...

Baleset: Minden hetedik embertől...

A felnőtt lakosság, csupán 15 százaléka segítene aktívan a sérültek ellátásában egy közúti balesetnél, a balesetet látottak 13 százaléka...

Mikor hívjak rögtön mentőt?

Azt hiszem sok esetben ezt a kérdést nem is olyan egyszerű eldönteni. Persze, jól hangzik, hogy akkor, amikor úgy látjuk, hogy a késlekedés...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.