Több mint 1700 eljárás indult a kórházak és rendelők ellen

Szerző: Független Hírügynökség

Összesen 1762 eljárás indult kórházak és szakrendelők ellen 2001. január 1. és 2007. június 30. között az Egészségbiztosítási Felügyelet (Ebf) honlapján közzétett adatok szerint.

A kártérítésért indított eljárások közül összesen 638 esetben hozott ítéletet a bíróság, és 245 esetben adott helyt a felperesnek, tehát ennyiszer döntött a kórházzal illetve rendelővel szemben.

Az Ebf kórházak illetve rendelők ellen indított eljárásokról szóló kérdéseire összesen 159 intézmény válaszolt: 13 egyetemi klinika illetve országos intézet, 38 súlyponti kórház és 108 területi kórház illetve más ellátó.

A vizsgált 6 és fél év alatt a legtöbb, 807 eljárás a súlyponti kórházak ellen indult, 549 esetben területi intézménnyel szemben nyújtottak be kártérítési igényt és az országos intézeteket illetve klinikákat 406 úgyben perelték be. Az intézmények közül a Pécsi Tudományegyetem I. számú klinikai tömbje ellen indult a legtöbb eljárás, összesen 170. A súlyponti kórházak listáját a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórház vezeti 73 eljárással, a területi intézményekét az összevont fővárosi Szent István és Szent László kórház 61 eljárással.

A kártérítésért indított eljárások alig 40 százaléka zárult le tavaly júliusig: a súlyponti kórházaknál 313, az országos intézeteknél illetve klinikáknál 104, a területi kórházaknál illetve egyéb ellátóknál 221 esetben hozott ítéletet a bíróság. A súlyponti kórházaknál 112 esetben döntött a felperes mellett 199 esetben elutasította a keresetet és 132 esetben peren kívüli egyezség született. Az országos intézeteknél illetve klinikáknál összesen 37 esetben ítélt a bíróság az intézménnyel szemben, 67 ügyben elutasították a keresetet és 43 esetben megegyeztek a pereskedők. A területi kórházak illetve egyéb ellátóknál 95 ügyben a felperes, 116 esetben az alperes intézmény nyert, 105 esetben sikerül megállapodni.

A pécsi klinikai tömb ellen indított 170 eljárás közül 29 zárult le: 17 esetben a bíróság a klinika ellen ítélt, 12 esetben elutasította a keresetet. Ezen kívül 7 esetben sikerült a pereskedőknek megegyezniük. A többi ügyben 2007. június 30-ig nem volt döntés. A nyíregyházi súlyponti kórházzal szemben indított 73 eljárás közül 21 zárult le: 8 esetben a felperes, 13 esetben a kórház nyert. 11 ügyben egyezség született. Az összevont fővárosi kórház 61 eljárása közül 18-ban született ítélet: 7-szer a felperesnek, 11-szer a kórháznak adtak igazat. 5 esetben peren kívül állapodtak meg a felek.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Menopauza Menopauza

Milyen testi és lelki tünetek jelentkezhetnek?

Orvosok helyett robotok és...

Az egészségügy szinte összes területén egyszerűsíthetné vagy gyorsíthatná a folyamatokat különböző online megoldások alkalmazása. Ahogy...

Koronavírus - a veszélyhelyzet...

Változnak a veszélyhelyzet idején lejáró okmányokkal kapcsolatos szabályok, januártól nem a veszélyhelyzet megszűnésének időpontjához kötik a...

A szolgáltatónak kell magát...

A bírói gyakorlat egy gyógyintézet kártérítési felelősségének elbírálása során igen széleskörűen értelmezi a kórháztól elvárható...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.