Magyarországon nem vétett az Egyesült Királyságban eltiltott magyar patológus

Független Hírügynökség
megjelent:

Nem hibázott magyarországi munkáiban az a szegedi patológus, akit az Egyesült Királyságban szakmai vétségek miatt korábban eltiltottak a munkavégzéstől - állapította meg a Patológiai Intézetben az elmúlt hónapokban végzett ellenőrzés.

Az orvos tizenhárom hónapja érkezett haza Angliából, majd a Szegedi Tudományegyetem Patológiai Intézetében végzett szövettani elemzéseket. Belső vizsgálat azután indult az orvos ellen még szeptemberben, hogy kiderült, egy éve vizsgálatot indítottak ellene az Egyesült Királyságban és törölték az ottani orvosi nyilvántartásból azután, hogy a szigetországban 1300 beteget vizsgált meg, és a diagnózisai közül 43 "aggályos" volt.

Az audit teljes bizonyossággal kimutatta, hogy nem követetett el semmilyen, a walesihez hasonló hibát az a magyar patológus, akit a szigetországban eltiltottak a munkavégzéstől, és akitől szeptemberben a Szegedi Tudományegyetem Patológiai Intézete is megvált.

A patológus által kiadott leleteket azután ellenőrizték, hogy kiderült, vizsgálat indult ellene Walesben az ott felállított téves diagnózisok miatt, majd ott el is tiltották a munkavégzéstől.

Mindössze egy tévedés volt

A SZTE Patológiai Intézet vezetője 2008. szeptember 23-i hatállyal kezdeményezte az érintett közalkalmazotti jogviszonya közös megegyezéssel történő megszüntetését, mivel a patológus magyarországi munkáltatóját nem tájékoztatta a helyzetről, és nem ment el a külföldi meghallgatásokra.

A belső vizsgálat során a patológus által hazatérése óta kiadott kórszövettani és citológiai leleteket kivétel nélkül átnézték, a General Medical Council által elrendelt vizsgálattal azonos elvek szerint. Így 1112 kórszövettani és 329 aspirációs citológiai leletet auditáltak.

Ezek között mindössze egyetlen téves értékelést találtak, ezért az Intézet azonnal felvette a kapcsolatot a beteg kezelőorvosával, és kezdeményezte a beteg ismételt vizsgálatát. Az utánvizsgálatot elvégző egyetemi tanár azonban nem észlelt a betegnél olyan további elváltozást, amely beavatkozást vagy újabb mintavételt indokolt volna.

Az audit eredményeit összegezve megállapították, hogy a szigetországi munkától eltiltott patológus magyarországi diagnosztikai tevékenységével megfelelően szolgálta a betegek és a betegek gyógyításának érdekeit, nekik kárt nem okozott.

Két tényező okozhatta a külföldi hibát

Dr. Mikó Tivadar intézetvezető a Független Hírügynökségnek elmondta: annak hátterében, hogy miközben a patológus walesi munkáját ennyire negatívan ítélték meg, viszont itthon semmilyen komoly vétséget nem követett el, két fontos tényező állhat. Az egyik, hogy míg hazai tevékenysége jobbára speciális szakterületére, az emlőpathologiára és az aspirációs cytológiára irányult, addig Wales-ben általános kórházi anyagot leletezett, beleértve olyan szakterületeket is, ahol nem rendelkezett különösebb gyakorlattal.

A szegedi intézet patológusai a leletezést közösen, külön erre a célra szolgáló helyiségben végzik, ahol korlátlan konzultációs lehetőség áll rendelkezésükre. Az érintett patológus pedig a kórszövettani esetek 5 százalékában élt is ezzel a lehetőséggel, kikérte az adott területen nagyobb tapasztalattal rendelkező kolléga véleményét, és ez a gyakorlat megóvta a klinikai horderejű tévedésektől - mondta a tanszékvezető.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.