Már 9,8 millió embernek rendezett a tb-jogviszonya

Szerző: Független Hírügynökség

Napokon belül megkapják a kórházak és a szakrendelők azt a 18 milliárd forintot, ami az egészségügyi kasszában maradt, így nullszaldóval zárja az évet az Egészségbiztosítási Alap - mondta Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtöki évértékelő tájékoztatóján.

A kassza többletét annak is köszönhették, hogy 2008-ban a korábbiaknál még több tb-potyautast sikerült kiszűrni, 2007 elején még csak 9 millió, jelenleg már 9,8 millió embernek rendezett a tb-jogviszonya.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy a 18 milliárdon felül augusztusban az alap többletéből már 5,7 milliárd forintot szétosztottak az intézményeknek, így a tárca számításai szerint a kórházak hiánya 2007-ről 2008-ra egyedülálló módon nem növekszik, sőt csaknem 6,3 milliárd forinttal csökken.

Pótolni kellett a vizitdíjat

Már 9,8 millió embernek rendezett a tb-jogviszonya
Székely Tamás

A miniszter, aki május óta irányítja a szaktárcát, első lépése idén az volt, hogy megállapodott a háziorvosokkal a finanszírozásuk pótlásáról, mivel a népszavazással eltörölt vizitdíj miatt a családorvosok nagy bevételtől estek el. A megállapodás, illetve az ennek az alapján meghozott kormányrendelet értelmében májustól havonta átlagosan plusz 150 ezerrel nőtt a háziorvosok finanszírozása, sőt októbertől a házi gyermekorvosok és a vegyes praxisok központi támogatása is emelkedett.

2008-ban újabb 746 gyógyszer ára csökkent átlagosan 13 százalékkal, 400 új készítményt és 195 új gyógyászati segédeszközt támogat a tb. 216 új patika nyílt és már összesen 700 helyen lehet gyógyszertáron kívül is hozzájutni nem receptköteles készítményekhez.

Az uniós forrásoknak köszönhetően 25 milliárdot ítéltek 16 kistérségben felépülő járóbeteg-szakellátóra, és az augusztusban kihirdetett pályázati eredmények alapján 7 vidéki kórháznak lesz szintén járóbeteg-ellátása. Székely Tamás szerint elképzelhető az is, hogy még az idén eredményt tudnak hirdetni a póluskórházakról szóló 75 milliárd forintos pályázatban is. Felépült idén 6 új mentőbázis is és ideiglenesen működni kezdett az ország 7. légi mentőbázisa Szolnokon. Ezt váltja ki a várhatóan jövő év elején elkészülő új szentesi légibázis.

Ingyenes a pneomococcus elleni oltás

Októbertől a 2 év alatti gyermekek ingyenesen kaphatják meg a pneumococcus elleni védőoltást. Eddig 187 ezren jelentkeztek a vakcináért, de a nagyobb igényt is ki tudják elégíteni: 58 ezer oltóanyag van raktáron.

A miniszter nagy "fegyverténynek" tartja, hogy december 15-én a parlament elfogadta az egészségügyi "salátatörvényt", amely jövőre hozzájárulhat az ellátás színvonalának javításához. Székely Tamás emlékeztetett: amikor elfogadta a miniszteri posztot azt tűzte ki célul, hogy ismét szakmai alapokra helyezi az egészségügyet. Szerinte az, hogy 30 ellenzéki képviselő is az igen gombot nyomta meg, igazolja, hogy sikerült ezt a célt elérni.

Vojnik Mária, a tárca államtitkára a jövőről beszélt: a 2009-es év többek között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) 7 regionális szervezetének felállításával kezdődik, amelyek ügyfélszolgálatokat hoznak létre. Ez utóbbiakban lehet majd például a táppénzzel, a tb-jogviszonnyal, a gyed-del kapcsolatos ügyeket intézni. A megújult OEP szigorúbban ellenőrzi majd az egészségügyi intézmények szolgáltatásának színvonalát: azokkal, akik nem felelnek meg a minimum feltételeknek, felbontják a finanszírozási szerződést.

Uniós források bevonásával jövőre korszerűsítik, felújítják a háziorvosi rendelőket. Ezen kívül szintén uniós támogatással elkezdik kialakítani az elektronikus TAJ kártya rendszert. Ez utóbbira összesen 17,5 milliárd forintot költhetnek, és 2011-ig kell befejezni a rendszer teljes kiépítését. Az első kártyákat várhatóan jövő év második felében bocsátják ki.

Egészségügyi érettségi

Bevezetik jövőre az "egészségügyi érettségit" is: 16 éves korban minden magyar fiatal átesne egy átfogó szűrővizsgálaton és egy rövid elsősegély, illetve életmód tanfolyamon. Ennek a vizsgálatnak az eredménye bekerülne egy egészségügyi kiskönyvbe, amelyben az illetőről ezen kívül valamennyi addigi szűrés, állapotfelmérés adatai szerepelnének.

Sok orvos és szakdolgozó hiányzik az ágazatból, jövőre a tárca képzési lehetőségekkel és más módszerekkel szeretné visszahozni azokat, akik elhagyták a pályát, illetve megtartani a jelenlegi állományt. Az ágazat munkaerőhiányának egy részét pótolni tudják majd azok a segédápolók, akik a 2009-es közmunkaprogramban vesznek részt. Székely Tamás kérdésre válaszolva elmondta: a válság miatt a jövő év nem a béremelésekről fog szólni, de a költségvetésben lévő plusz 15 milliárd forintból, illetve a 7 milliárd humánerőforrásra költhető uniós forrásból elképzelhető bizonyos bérfejlesztés is.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.