Ausztria betiltotta a "marihuána-pótlék" füstölőt

Szerző: Független Hírügynökség

Az osztrák egészségügy minisztérium csütörtökön ideiglenesen betiltotta egy aromaterápiás füstölő árulását, amelynek füstjét a marihuánáéhoz hasonló halucinogén hatásáért kezdtek el szívni.

A Spice márkanevű füstölő kereskedelmi tilalma két hétig tart, amíg a hatóságok végleges döntést hoznak besorolásáról.

A több országban, így Magyarországon is legálisan árult, több növény keverékéből álló "Spice" herbal füstölőkben a marihuánáéhoz hasonló hatással rendelkező szintetikus JWH-018 nevű anyagot találták, ezért azonnali hatállyal megtiltották áruláslát - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium. Bár az anyag hatását még nem teljesen ismerik, túl nagynak találták a kockázatot, ezért betiltották, amíg végleges döntést nem tudnak hozni - áll a minisztérium közleményében.

Bár a különböző "Spice" keverékeket gazdag aromájú füstölőként árulják 2004 óta, a drogkultúrával foglakozó internetes oldalakon a marihuánájéhoz hasonló hatása miatt kezdték el dícsérni, többen értetlenkedve, hogy még nem tiltották be.

A "Spice" keverékeket Svájc 2007 végén betiltotta. Az orvoskutatásban használt JWH-018 vegyi anyagot a német THC Pharma nevű gyógyszerészeti cég fedezte fel nemrég a "herbal" füstölőben.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.