• Ausztria betiltotta a "marihuána-pótlék" füstölőt

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az osztrák egészségügy minisztérium csütörtökön ideiglenesen betiltotta egy aromaterápiás füstölő árulását, amelynek füstjét a marihuánáéhoz hasonló halucinogén hatásáért kezdtek el szívni.

    A Spice márkanevű füstölő kereskedelmi tilalma két hétig tart, amíg a hatóságok végleges döntést hoznak besorolásáról.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A több országban, így Magyarországon is legálisan árult, több növény keverékéből álló "Spice" herbal füstölőkben a marihuánáéhoz hasonló hatással rendelkező szintetikus JWH-018 nevű anyagot találták, ezért azonnali hatállyal megtiltották áruláslát - közölte az osztrák egészségügyi minisztérium. Bár az anyag hatását még nem teljesen ismerik, túl nagynak találták a kockázatot, ezért betiltották, amíg végleges döntést nem tudnak hozni - áll a minisztérium közleményében.

    Bár a különböző "Spice" keverékeket gazdag aromájú füstölőként árulják 2004 óta, a drogkultúrával foglakozó internetes oldalakon a marihuánájéhoz hasonló hatása miatt kezdték el dícsérni, többen értetlenkedve, hogy még nem tiltották be.

    A "Spice" keverékeket Svájc 2007 végén betiltotta. Az orvoskutatásban használt JWH-018 vegyi anyagot a német THC Pharma nevű gyógyszerészeti cég fedezte fel nemrég a "herbal" füstölőben.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.12.18 18:39
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Tüdőtályog

    Tüdőtályog

    Dr. Brugós László

    A tüdőtályog általában szövődményként jelenik meg. Okok, tünetek és kezelés.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A kamaszkori drogfogyasztás figyelmeztető jelei

    Ne hagyja figyelmen kívül a kamaszkori droghasználat figyelmeztető jeleit. Ha a lentebb felsorolt jelek közül ugyanabban az időperiódusban legalább hatot észlel gyermekénél, feltétlenül beszéljen vele, s kérje szakember segítségét!

    Marihuána a pattanásos bőr ellen

    A marihuána egyik tudatmódosulást nem okozó hatóanyaga, a kannabidiol gyulladáscsökkentő, valamint a faggyútermelést és sejtnövekedést mérséklő hatását tárta fel munkatársaival Bíró Tamás, az MTA doktora, a Debreceni Egyetemen működő MTA-DE Lendület Sejtélettani Kutatócsoport vezetője. Kutatási eredményeikről az egyik legrangosabb nemzetközi orvostudományi folyóiratban, a The Journal of Clinical Investigationban számoltak be.

    Milyen tünetek utalnak skizofréniára? - Az orvos válaszol

    Mikortól beszélhetünk skizofréniáról? Melyek az elengedhetetlen tünetek és mennyi idő fenállása után állítható fel diagnózis? Marihuána fogyasztása okozhat hasonló tünetegyüttest? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A férjem füvezik, lehet baja a leendő gyerekünknek ebből?

    Férjem 10 éve fogyaszt marihuanát, mostanában már napi rendszerességgel füvezik. Babát szeretnénk, a kérdésem az: károsodhat az ő füvezése miatt a leendő gyerekünk? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Mennyi idő alatt ürül ki a THC a szervezetből? - Az orvos válaszol

    "Férjemmel babát szeretnénk vállalni. Elég gyakran használt mindkettőnk marihuánát több éven keresztül. Két hónapja egyáltalán nem élünk vele. Mennyi idő alatt tisztul ki a THC a szervezetből annyira, hogy teherbe eshessek? Milyen káros hatásai lehetnek? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A kamaszkori füvezés pszichotikus tüneteket okozhat később

    Egy új holland tanulmány szerint a marihuánás cigaretta tizenévesen, vagy fiatal felnőtt korban történő használata megnöveli a pszichotikus tünetek későbbi kialakulásának kockázatát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.