Nem hibáztak, mikor a kórházi mosdóban meghalt egy beteg

Független Hírügynökség
megjelent:

Nem hibáztak amikor orvosi vizsgálat nélkül továbbküldtek egy beteget, aki percekkel később a kórházi mosdóban meghalt - legalábbis ezt állapította meg a békéscsabai kórház belső vizsgálata.

A 61 éves férfi november 24-én hajnalban szívtájéki panaszokkal ment be a kórház sürgősségi osztályára, ahonnan a felnőtt ügyeletre küldték tovább. Ott a férfi felesége szerint hiába kopogtattak, nem nyitottak nekik ajtót. A férfi közben rosszul lett, kiment a mosdóba, összeesett és meghalt. Halálát koszorúér trombózis okozta. A család szerint sem a sürgősségi osztályon, sem a felnőtt ügyeleten nem foglalkoztak a férfival, aki úgy halt meg a kórházban, hogy orvos meg sem vizsgálta.

A férfi szívtájéki panaszokkal ment be november 24-én hajnalban a békéscsabai kórház sürgősségi osztályára. A kórházban úgynevezett triage rendszer működik, ezt azt jelenti, hogy a sürgősségi osztály betegfelvételén egy diplomás ápoló vizsgálja meg a beteget, majd dönt arról, hogy melyik osztályra küldi tovább. A beteget így orvosi vizsgálat nélkül a 200 méterre lévő, egy másik épületben működő felnőtt ügyeletre küldték. A felnőtt ügyeleten sokáig hiába kopogtattak, az ügyeletes nővér csak az asszony segély kiáltásaira jött ki, miután férje összeesett.

Közleményt adtak ki

A kórház egy sajtóközleményt adott ki a lezárult belső vizsgálatról. Eszerint a férfi ,,általános rosszullétre panaszkodott, a nővér által feltett kérdésre rosszullétét megerősítette, illetve megemlítette, hogy otthonában megszédült, kezén hámsérülés keletkezett. A triage rendszerben a vonatkozó szabály szerint a diplomás szakdolgozó jogosult arra, hogy a betegeket súlyosság szerint besorolja, az ellátási sorrendet felállítsa és a betegeket továbbirányítsa az ellátórendszerben. A triage nővér a kapott információk alapján az alapellátási ügyeletre irányította át a beteget.

A vizsgálat által feltárt adatok alapján az intézkedés a beteg észlelhető állapotának megfelelt, mert a nővér súlyos, életveszélyes állapotra utaló tüneteket nem észlelt. Ebben az esetben az alapellátás megfelelő ellátási szintnek bizonyul. Azok a tünetek, melyek közvetlen összefüggésbe hozhatók a bekövetkezett halálozással, már a Sürgősségi Betegellátó Osztályon kívüli ellátórendszerben jelentkeztek.

A fentiek alapján fegyelmi eljárás megindítására nem került sor." Ugyanakkor a kórház igazgatója "a jövőbeli kiszámíthatatlan események valószínűségének csökkentése érdekében elrendelte, hogy a Sürgősségi Betegellátó Osztályon jelentkező beteget kizárólag orvos irányíthatja tovább az ellátórendszerben" - áll a közleményben.

Életszerűtlen

A család szerint azonban megalapozatlan a belső vizsgálat. A férfival végig ott levő feleségét meg sem hallgatták. - Az özvegy volt az aki a történteknek végig szem és fültanúja volt, őt azonban meg sem hallgatták, így az objektivitás sérült - mondta el a Független hírügynökségnek dr. Tibori István, a család jogi képviselője.

Az ügyvéd szerint a férfi pontosan közölte a sürgősségi osztályon, hogy szívtájéki panaszai vannak, zsibbad a bal keze és a mellkasa, valamint azt is közölte, hogy indulás előtt már rosszul lett és elájult. Az ügyvéd szerint az is életszerűtlen, hogy valaki hajnali háromkor csak azért megy az ügyeletre mert egyszerűen csak nem érzi jól magát.

A család az ügyben feljelentést tett. A rendőrség egyelőre tanúkat hallgat meg és igazságügyi orvosszakértő véleményét kérte - mondta el Pengő Erzsébet, a Békés megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az ügyben az egészségbiztosítási felügyelet is vizsgálódik, eredmény még nincs.

(FH)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.