Kiadásokat csökkent a Veszprém Megyei Kórház

Szerző: Független Hírügynökség

500 millió forinttal csökkentené kiadásai jövőre a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc. Az intézmény főigazgatója azt mondta, adósság nélkül zárják az idei esztendőt és annak érdekében, hogy a kórház stabilitása megmaradjon, jövőre az alapvető kiadásokra is jobban odafigyelnek majd.

Pénzt szeretnének megtakarítani egyebek mellett a fűtésen, a gyógyszerkiadásra is ügyelnek majd és az igazgatósági tagok tiszteletdíja is a felére csökken jövőre.

Válságmegelőző költségvetést készített 2009- re a Veszprém Megyei Kórház annak érdekében, hogy a nehéz gazdasági körülmények között is megőrizze stabilitását - mondta a Független Hírügynökségnek intézmény főigazgatója.

60 milliárdnál is nagyobb adósságállomány alakult ki az egészségügyi ellátórendszerben, alig egy tucat olyan intézmény van az országban, amely adósság nélkül zárja az évet. A veszprémi kórház részvénytársaságként működik, vagyis a Munka Törvénykönyvében megadottak vonatkoznak rá, az intézmény szerencsés helyzetben van, mert a kötelezettségeken túl még összesen 460 millió forint juttatást tud adni dolgozóinak, ennek egy részét az ügyeleti túlmunka másik részét a 13. havi bérek teszik ki, utóbbit természetbeni juttatásként kapják meg a munkavállalók.

A megyei kórház jövőre fél milliárdos racionalizálási csomagra készül. Rácz Jenő szerint, az alapvető kiadásokat is át kell tekinteni, sokat lehet spórolni például a fűtésen, ott ahol eddig két radiátor melegített, jövőre valószínűleg csak egy fog. Az intézmény költségvetése 8 Milliárd forint, egy téli hónapban 80-90 milliót is elfűtenek, sokszor indokolatlanul. - mondja a főigazgató.

A gyógyszerkiadásokra is jobban ügyelnek majd, Rácz Jenő azt mondta a jövőben az úgynevezett generikus gyógyszerek irányába fordulnak, ami azt jelenti, hogy azonos hatóanyagú, viszont szabadalmi védettséget nem élvező, így olcsóbb medicinákkal gyógyítanak, ezzel is több tízmilliót tudnak spórolni. Az ételválaszték is szűkebb lesz jövőre, nem két menü közül lehet majd választani, hanem csak egyfajta kínálat lesz.

Rácz Jenő szerint gesztusértékű, hogy az igazgatósági tagok is húzzanak a nadrágszíjon, az ő tiszteletdíjuk is a felére csökken, igaz ez csupán 6 millió forint pluszt jelent, mégis a megszorítások közepette jelentős üzenetértéke van. Rácz Jenő a szakember utánpótlással kapcsolatban elmondta, vannak, olyan területek melyekre túljelentkezés van, bár akad olyan is ahol hiány, ilyen a patológia, a diagnosztika és sürgősségi ellátás.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Keringési zavarok Keringési zavarok

Hogyan kezelhetőek? Mit tehet a megelőzésük érdekében?

Várandósság és ajakherpesz Várandósság és ajakherpesz

Védje meg ajkait a herpesztől a terhesség alatt is! (x)

Emberéleteket és ezermilliárdokat...

A COVID-19-világjárvány rádöbbentett bennünket, hogy mennyire fontos szerepet játszanak a naprakész egészségügyi adatok a népegészségügyi...

Viszlát járvány vagy nincs menekvés...

Nem tűnt el, de már látjuk a fényt a koronavírus alagútja végén. Mégsem tehetünk úgy, mintha nem forgatta volna fel az életünket, és állítólag...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.