Gyógyszer-gazdaságossági törvény: a kamara csalódott

Szerző: Független Hírügynökség

A Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK) csalódott, mert a kormány előzetes támogatása ellenére nem építették be több javaslatukat a gyógyszer-gazdaságossági törvény készülő módosításába - hangzott el a szervezet szombati küldöttközgyűlésén.

Egyebek mellett azt kérték, hogy maradjon meg az állami felügyelet új patika nyitásakor, illetve kerüljön be a törvénybe a 24 órás szolgáltatás bevezetése.

A kamara korábban kérte egyebek mellett, hogy kerüljön bele a módosításba a nemzetgazdasági érdekekkel ellentétes tulajdonosi kör kizárásával kapcsolatos rész, valamint az, hogy a gyógyszertárak létesítésekor 2010 január elseje után is maradjon meg az állami felügyelet. Javasolták a törvénybe még, hogy a gyógyszertárak többletszolgáltatásként bevezethessék a tényleges non-stop szolgáltatást, de végül ez sem került bele a módosításba, amely már a parlament előtt van.

Horváth Tamás, a kamara elnöke a Független Hírügynökségnek elmondta: a szocialista frakció ígéretet tett a kamarának arra, hogy jövő márciusban újra visszatérnek a törvény módosítására, és akkor a kamara szakmai javaslatai is beépülhetnek a jogszabályba.

A kamara küldöttközgyűlése úgy döntött szombaton, hogy a tagdíj nem változik jövőre az ideihez képest. Vagyis a sávosan, forgalom után megállapított kamarai tagdíj egy havi 12-18 millió forint forgalmú gyógyszertárnak 6 ezer forint havonta. A vállalkozásban üzemeltetett patikák alkalmazottai után továbbra is havi 1500 forintot, míg a közalkalmazotti szférában havi ezer forintot kell személyenként fizetni.

A kamara elnöke elmondta azt is, hogy a testület elfogadta jövő évi költségvetését, amelynek főösszegét 95 millió forintban határoztak meg - ez öt millió forinttal alacsonyabb, mint az idei összeg. Az MGYK-nak körülbelül 5 ezer tagja van most.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Egészségügy Egészségügy

Zárva lesznek pénteken a szak- és háziorvosi rendelők, gyógyszertárak.

HPV és méhnyakrák HPV és méhnyakrák

Hazánkban több, mint 1500 új esetet észlelnek évente.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.