Amputáció SMS-ben kapott instrukciók alapján

Szerző: Független Hírügynökség

A Kongói Demokratikus Köztársaságban egy brit önkéntes orvos úgy hajtott végre karamputációt, hogy egy kollégája folyamatosan SMS-ekben küldte hozzá az útmutatást. A műtét sikerült, a fiú teljesen felépült.

David Nott érsebészként dolgozik az afrikai országban, de ilyen amputációt még nem végzett korábban. A páciens egy 16 éves fiú volt, akinek egy víziló leharapta a karját, és a seb elfertőződött. Az orvos szerint a fiúnak néhány napja volt már csak hátra.

Az orvos kénytelen volt rászánni magát az operációra, amelyhez csak egy alap felszereltségű műtő állt rendelkezésre. El kellett távolítania a kulcscsontot és a lapockát is. Felhívta egy kollégáját, akinek volt tapasztalata ilyen operációban, és az lépésről lépésre adta neki az instrukciót SMS-ekben.

Dr. Nott az alapján döntött végül az amputáció mellett, hogy nélküle a fiú néhány napon belül meghalt volna. A tanácsadó kollégát jól ismerte, sokat operáltak együtt.

Az életmentő műtét még októberben volt, a BBC brit közszolgálati hírportál szerdán adott róla hírt.

Az 52 éves David Nott egyébként Londonban praktizál, évente egy hónapot dolgozik önkéntesként Afrikában.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Köszvényes rohamok Köszvényes rohamok

Életmódbeli változtatások is szükségesek a tünetek enyhítéséhez.

Észak-amerikai nagytermésű áfonya Észak-amerikai nagytermésű áfonya

Milyen előnyös hatásokkal rendelkezik? Milyen formában fogyaszthatjuk?

Naponta 800 ezer e-receptet írnak fel...

Az orvosok és páciensek körében egyaránt van nyitottság a digitális megoldásokra Magyarországon. Az EESZT pandémia alatt fejlesztett szolgáltatásai...

Leukémiás betegek kezelését segíti...

A 2021-es “Az Év Gyógyszere” innovatív hatásmechanizmusával új lendületet adott a krónikus limfoid leukémia és az akut mieloid leukémia...

Megelőzhető az amputáció?

Az alsó végtagi, úgynevezett perifériás verőérbetegség, vagyis érszűkület az általános érelmeszesedés egyik formája. Jól ismertek azok a...

Végtagok újranövesztése - a...

A tudósok genetikailag módosítanak egy szalamandrát annak reményében, hogy az képes lesz regenerálni a testrészeket, és így egy nap segít majd az...

Cukorbetegség - Hogyan védje lábait...

Bizonyos esetekben sajnos a cukorbetegség már olyan súlyos lehet, hogy amputálni kell a beteg lábát. Mit tegyen, hogy ez ne következzen be?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.