Pénzt kapnak a kórházak a szaktárcától

Független Hírügynökség
megjelent: 2008.11.29.

Év végéig minden kórház kap pénzt az egészségügyi alapból - állítja a miniszter. Székely Tamás szerint jövő héten vonnak egyenleget, akkor kiderül, mennyi pénz van a kasszában. Ennek függvényében, teljesítményarányosan minden kórház kap pénzt.

Az egészségügyi alap, az úgynevezett E-Alap maradványaiból minden kórház kap majd valamennyit. Ezt a finanszírozási kormányrendelet is előírja, mint ahogy azt is, hogy a maradványt az intézmények között teljesítményarányosan kell szétosztani. Azt azonban a miniszter sem tudja, hogy egy-egy kórház mennyi pénzt kap.

- Már számoljuk, hogy mennyi maradvány van a kasszában. A jövő hét közepe környékén már látni fogjuk az egyenleget, azt követően tudunk dönteni arról, hogy mennyi pénzt tudunk szétosztani az intézmények között. Olyan azonban nem fordulhat elő, hogy valamelyik kórház ne kapjon a maradványból, hiszen a jogszabály úgy rendelkezik, hogy a teljesítmény arányában kell a maradványokat kiosztani. Miután minden kórháznak van teljesítménye, minden intézmény fog kapni - mondta a Független Hírügynökségnek Székely Tamás egészségügyi miniszter. Hozzátette: a pénz még az idén meg fogják kapni a kórházak.

Félmilliárdos tartozás

A Szekszárdi Kórház december 20-a és január 5-e között kényszerből szünetelteti a szakrendeléseit, mind a 32-őt. Spórolni akarnak, mert az év végéig a lejárt számlatartozásuk félmilliárd forint lesz.

- Ha nem fizetjük ki a szállítóinkat, felmondhatják a szerződést, és nem kapunk életmentő eszközöket, gyógyszereket, ami pedig veszélyeztetheti a betegellátást - mondta a Független Hírügynökségnek Muth Lajos, a Tolna Megyei Önkormányzat Balassa János Kórházának főigazgatója.

A kéthetes szünettel - számításaik szerint - egymillió forintot spórol meg a kórház. De végleges segítséget a kormánytól remélnek. A betegellátás a kényszerszünet miatt sem kerül veszélybe: mivel azokat a vizsgálatokat, műtéteket, amelyeket el lehet halasztani - például szürkehályog eltávolítást -, máskor végzik el. A sürgős beavatkozásokat azonban a két hét alatt is elvégzik.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Itt a tavaszi allergiaszezon Itt a tavaszi allergiaszezon

Fékezzük meg a tüneteket! Mivel enyhíthetjük a panaszokat?

Hüvelyi mikrobiom Hüvelyi mikrobiom

Milyen hatással lehet az antibiotikum a hüvely állapotára? Mi az a mikrobiom?

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.