• Az állam kifizeti az influenza elleni ingyenes vakcina iránti többletigényt

    Szerző: Független Hírügynökség

    Az ország szinte minden területein hiány van az ingyen kapható influenza elleni védőoltásból - mondta Molnár Kornélia. A helyettes országos tisztifőorvos szerint azonban lesz térítésmentesen vakcina, igaz, az eddig szétosztott 1,3 millió adag feletti plusz oltóanyagból már nem minden 60 év feletti részesülhet, csak a krónikus betegek.

    Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felmérése szerint a többletigény körülbelül 10-20 ezer adag lehet.

    Hirdetés

    Molnár Kornélia elmondta: bár az influenza elleni védőoltást nem kötelessége az államnak ingyen biztosítania, évek óta a központi költségvetés 1,3 millió vakcinát finanszíroz azoknak, akik 60 év felettiek illetve krónikus betegségben szenvednek, tehát leginkább veszélyezteti őket a fertőzés. Eddig ebből az 1,3 millióból mindig megmaradt 100-200 ezer adag, idén viszont a hatásos felhívásoknak köszönhetően sokan éltek az érintettek közül a lehetőséggel, ezért is alakult ki egy-két helyen hiány - tette hozzá.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az ÁNTSZ néhány napja levélben kérte a háziorvosokat, hogy péntekig jelezzék mennyi plusz vakcinára lenne szükség, mennyi rászoruló van a körzetükben - mondta a helyettes országos tisztifőorvos. A beérkezett visszajelzések alapján 10-20 ezer plusz oltóanyagra van szükség. Molnár Kornélia hozzátette: nem szeretnék, ha bárki kimaradna ebből a lehetőségből, de elismerte, szűkült az a kör, amelyik ingyen juthat a vakcinához. A plusz oltóanyagból csak azok a 60 év felettiek kaphatnak, akik valamilyen krónikus betegséggel, így például vese-, cukor-, illetve szív-, és érrendszeri betegséggel küzdenek.

    Jelenleg nincs még influenzajárvány, igaz, egyre több az influenza szerű megbetegedések száma - mondta a helyettes országos tisztifőorvos. A beérkezett minták közül pedig 2-ből már kimutatták az influenza A vírusát.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.21 18:08
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    6 dolog, amihez sose nyúljon a munkahelyén influenzaszezonban!

    Az évnek eme időszakában olybá tűnhet, hogy a megfázás és influenza gyorsabban terjed az irodában, mint egy zsúfolt óvodában. Azonban ennek ellenére is egészséges maradhat, ha megfogadja tanácsainkat!

    Mit tegyünk, ha influenzás lett a gyermekünk?

    Sokan tanácstalanok, hogy vajon mit is tegyenek, és mikor forduljanak orvoshoz a kisgyermekükkel, ha az influenza tünetei jelentkeznek.

    Tovább nőtt az influenzaszerű megbetegedések száma

    A 6. héten tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma: 2016. február 5-11. között a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentéseinek alapján végzett becslés szerint az országban az előző hetinél 27,5 százalékkal több, 60 900 beteg fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

    Ezek a leggyakoribb tévhitek az influenzával kapcsolatban

    Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár még halálos is lehet, fontos, hogy mindannyian tudjuk, mi a mese és mi a valóság. Íme a leggyakoribb tévhitek.

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

    Férfi influenza: valós betegség lehet?

    A férfi influenza kifejezést leginkább pejoratív értelemben használjuk azokra, akik túl sokat panaszkodnak a megfázásuk vagy influenzájuk miatt. Egy kutatás eredménye azonban arra enged következtetni, hogy a férfi influenza valós betegség lehet.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.