Rákot okozhat a szobabicikli markolata

Szerző: Független Hírügynökség

A Németországban forgalmazott szobakerékpárok 80 százalékának rákkeltő anyagot tartalmaz a kormánymarkolata, jelentette be egy nagy tekintélyű fogyasztóvédelmi szervezet.

A Stiftung Warentest szerint a markolatok anyagában sokgyűrűs aromás szénhidrogének vannak, amelyek bőrrel érintkezve rákot és más egészségi problémákat okoznak.

A fogyasztóvédő szervezet 15 biciklitípust vizsgált meg, ebből 12-ben talált rákkeltő anyagot, 5-ben veszélyesnek minősítette a rákkeltő anyagok arányát.

A sokgyűrűs aromás szénhidrogének a szénhidrogének nem tökéletes égésekor keletkeznek. E vegyületek számos fajtájáról bebizonyosodott a rákkeltő hatás. Sokgyűrűs aromás szénhidrogének keletkeznek például a cigaretta égésekor, az aszfalt gyártásakor, és ilyenek találhatók a gépkocsik kipufogógázaiban.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Koronavírus - Döntöttek a...

A kormány szerdán döntött a koronavírus elleni védettségi igazolvány bevezetéséről. A legfontosabb részleteket egy pénteken megjelenő...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.