• Székely: szemléletváltás az egészségügyben

    Szerző: Független Hírügynökség

    A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében 62,8 milliárd forintot különítettek el a népegészségügyi célok támogatására 2007 és 2013 között. Ezek többek között az egészségi állapot javítását, az egészséges életmód elterjesztését, a betegségek okozta halálozások csökkentését, illetve az intézményrendszer fejlesztését tűzték ki célul.

    Székely Tamás, az egészségügyi tárca vezetője az öt éves népegészségügyi program alkalmából rendezett parlamenti nyílt napon előadásában emlékeztetett arra, hogy a magyarok egészségi állapota nem túl bíztató képet mutat, hisz a férfiak 41, a nők 26 százaléka dohányzik, a felnőtt lakosság 33 százaléka túlsúlyos, 20 százaléka pedig elhízott. Az emberek kevesebb mint 10 százaléka mozog, illetve sportol heti rendszerességgel, és a nők 3, a férfiak 18 százaléka "nagyivó" - tette hozzá.

    Hirdetés

    A 2003-ban indult országos Népegészségügyi Program célja, hogy 2013-ra legyen három évvel hosszabb a születéskor várható élettartam mindkét nem esetében. Ezt a többi között a "Közös kincsünk a gyermek" - Nemzeti Csecsemő- és Gyermekegészségügyi Program, a Nemzeti Rákellenes Program, valamint a Szív- és Érrendszeri Betegségek Megelőzésének és Gyógyításának Nemzeti Programja segítségével szeretnék elérni.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A miniszter hangsúlyozta, az egészségügy területén szemléletváltásra van szükség, el kell érni, hogy az egyén számára legyen érték az egészség. Az egészségmagatartást befolyásoló programok támogatására 2008 és 2010 között 18 milliárd forint áll rendelkezésre az Új Magyarország Fejlesztési Tervben, ebből a leghátrányosabb helyzetű kistérségek 4 milliárdot kapnak. A betegek tájékozottságának növelésére és a Dr. Info megújítására 1,6 milliárd forintot különítettek el a teljes összegből - fűzte hozzá Székely Tamás.

    Az egészségügyi miniszter megismételte, a kiemelt célok közé tartozik az egészséges életmód népszerűsítése, illetve a szenvedélybetegségek megelőzése. A dohányzás visszaszorítása szintén a prioritások közé tartozik; ha a pártok egyetértésre jutnak a nemdohányzók védelmében tervezett törvénymódosításról, a kormány támogatni fogja a javaslatot - szögezte le.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.20 16:55
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mellhártyagyulladás

    Mellhártyagyulladás

    Dr. Brugós László

    A betegség tünetei a fájdalmon és nehézlégzésen kívül lehet a láz.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Mikor forduljunk orvoshoz köhögésünkkel?

    A köhögés a légúti védelem egyik része, jelzi, hogy a légutakba valami olyan anyag, váladék, idegentest került, amelyet a köhögés megpróbál onnan eltávolítani. Akkor kóros, ha elhúzódik, kínzó, megkönnyebbülést nem okoz és fárasztó, nem enged aludni. Ilyenkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni!

    Infarktus elhanyagolt érszűkület miatt?

    A szív- és érrendszeri betegségek ma már szinte népbetegségnek számítanak, ám sokan még mindig nem veszik komolyan a figyelmeztető jeleket, későn fordulnak orvoshoz és az életmódjukon sem hajlandók változtatni.

    Alkohol, dohányzás, koleszterin és az Alzheimer-kór

    Az Alzheimer-kór jellemzően időskorban kialakuló betegség. Változik a magatartás, beszűkül a gondolkodás - hétköznapi nyelven gyakran időskori elbutulásként szokták emlegetni.

    Leszokás a dohányzásról - Milyen szerek segíthetnek?

    A cigarettázás bizonyos szempontból szenvedélybetegségnek tekinthető. Vannak helyzetek, amikor a dohányzás, illetve annak hiánya kellemetlen lehet a dohányos számára, és az is lehetséges, hogy a pöfékelő jelent kellemetlenséget a környezete számára.

    Elkészült a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos miniszteri rendelet

    Kásler Miklós a Semmelweis-napi központi ünnepségen azt mondta, a dokumentum az egyeztetések után néhány napon belül részleteiben is megismerhető lesz. A témával kapcsolatban a miniszter elmondta, egy komplex cselekvési programot készítettek elő. Kidolgozták az elméletet, a gyakorlatba való átültetést, azt, hogy ezzel kapcsolatban mi a feladata a kórházaknak és a tisztiorvosi hivatalnak.

    Szoptató anyák kiegyensúlyozott táplálkozása

    Az anyatej a csecsemő legideálisabb tápláléka, amely a fejlődésükhöz szükséges anyagokat a legmegfelelőbb mennyiségben, összetételben és legkönnyebben emészthető formában tartalmazza.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.