Kit kell oltani influenza ellen? - Influenza kérdezz-felelek

Szerző: Dr. med habil Mészner Zsófia

A kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltani? A kérdésre Dr. med habil Mészner Zsófia járványügyi szakember válaszol.

Dr. med habil Mészner Zsófia

A szezonális influenza szempontjából a legmagasabb kockázatnak ugyanazok vannak kitéve, mint a Covid-19 járvány esetén. Mindenképpen kiemelt kockázatot jelent a magas életkor, a várandósság és a különböző alapbetegségek, krónikus állapotok, a rosszindulatú, daganatos és anyagcserebetegségek, önmagában a kóros túlsúly is. Az ezekbe a kiemelt kockázati csoportokba tartozókat mindenképpen be kellene oltanunk minden évben!

Főszerepe van a gyermekeknek az influenzajárványok terjesztésében

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem érdemes mindenkit beoltani, aki egyszerűen csak nem szeretne influenzás lenni, és nem szeretné azt, ha tőle mások megbetegedhetnének! Érdemes mindannyiunknak megfontolni, hogy hány olyan, magas influenza kockázatú személy él a környezetünkben, akik, ha megfertőzzük őket, bizony súlyos következményekre lenne esélyük.

Az elmúlt két évtized alatt gyűlt arról is sok tapasztalat, hogy milyen fontos, mondhatjuk, hogy főszerepe van a gyermekeknek az influenzajárványok terjesztésében, fenntartásában. Nagyjából háromszor annyi gyermek fertőződik meg évente, mint felnőtt, csak közöttük többen vészelik át súlyosabb következmények nélkül ezt a betegséget, mint a felnőttek. Közöttük is vannak azonban magas kockázatúak, ahogy előfordul – sajnos – pl. számos krónikus betegség, rosszindulatú daganat, anyagcserebetegség és súlyos elhízás már gyermekkorban is. Az ezekbe a csoportokba tartozó kicsik oltása kiemelten fontos, de van értelme az egyébként egészséges gyermekek oltásának is, mind a saját, mind a környezetükben élő felnőttek, különösen a magas kockázatúak érdekében.

Válaszoló szakértőnk: Dr. med habil Mészner Zsófia - Járványügyi szakember, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet/HOGYI módszertani igazgatója.

Influenza kérdezz-felelek
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza elleni védőoltás: kinek...

Hazánkban minden évben október elejétől számítunk az influenzás megbetegedések szezonális előfordulására. Amennyiben mindenképp el akarjuk...

Megfázás? Influenza? H1N1? Hogyan...

Honnan is tudható, hogy van-e aggodalomra okunk, ha tüsszögünk? Noha a megfázás, a szezonális influenza és a H1N1 mind felső légúti megbetegedések...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.