• Szervátültetés: a britek elvetik a feltételezett beleegyezés elvét

    Szerző: Független Hírügynökség

    Nagy-Britanniában szakértők elvetették azt az elvet, amely szerint egy halottról feltételezik, hogy beleegyezett szerveinek orvosi felhasználásába, hacsak életében nem tett ellenkező értelmű nyilatkozatot. Egy speciális kormányszakértői testület ilyen javaslatot terjesztett a kabinet elé, adta hírül hétfőn a BBC brit közszolgálati hírportál.

    Gordon Brown brit kormányfő és a tisztifőorvos eddig a szervátültetésbe való feltételezett beleegyezés híve volt. Ez a tábor azt remélte, hogy a feltételezett beleegyezés gyakorlatával 10-15 százalékkal lehetne növelni a szervátültetések számát, és ezzel évente emberek ezreit lehetne megmenteni. A szervadományozások számában Nagy-Britannia Európában a legutolsók között van.

    Hirdetés

    A szakértői bizottság azonban a világ számos országának gyakorlatát elemezve az ellenkező következtetésre jutott. A 400-oldalas beszámolójának főbb megállapításai szerint a feltételezett beleegyezés másutt sem növeli a rendelkezésre álló szervek számát. Ellenben a beleegyezés feltételezése alapján végzett transzplantációk aláássák az orvosok iránti bizalmat. Különösen az intenzív osztályok betegei és a hozzátartozóik hajlamosak elhinni az olyan híreszteléseket, hogy a betegek egyes szerveit még életükben eltávolítják.

    Éppen ezért az intenzív osztályok orvosai már korábban aggodalmuknak adtak hangot a feltételezett beleegyezés koncepciója miatt.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A brit orvosi kamara a "puha" feltételezett beleegyezési rendszer híve. Eszerint az elhunytat akkor sem kezelik automatikus donorként, ha nem tett életében elutasító nyilatkozatot, hanem előbb kikérik a hozzátartozók beleegyezését.

    Számos orvos szerint az automatikus beleegyezés feltételezése sem oldaná meg a szervátültetési gondokat. A veseátültetések számának emelésére például technikailag nem alkalmas a brit rendszer, akkor sem, ha több volna a donor.

    A szakértői bizottság azt javasolja, hogy növeljék a szóba jöhető családokkal dolgozó donorkoordinátoroknak, valamint azoknak a szakorvosoknak a számát, akik a beültethető szervek kioperálásával foglalkoznak. Egyidejűleg pedig tartsanak több felvilágosító kampányt.

    A szakértői jelentés nem kötelezi a londoni kormányt, amely dönthet a feltételezett beleegyezés szisztémája mellett, amihez módosítani kell egy törvényt.

    Legutóbb frissült: 2008.11.18 10:20
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fogzás és fogápolás

    Fogzás és fogápolás

    Dr. Szendrey Gábor

    A fogzás megviseli a csecsemőket. Mit tehet a szülő és mit ne tegyen?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A szív útja: egy fiatal mentős filmje járja be az internetet!

    Halottat operálunk, hogy életet menthessünk. Ez a meglepő mondat is elhangzik abban a mindenre kiterjedő, látványos és informatív rövidfilmben, amely a transzplantációról szól.

    Mi történik a holttesttel?

    Egy ember a hozzátartozójának a halálakor nem azzal foglalkozik, hogy mi történik a holttesttel, hanem legfőképp az elhunyt személy békés-nyugodt eltemetése az elsődleges. Ám a gyász enyhültével esetleg már sokan elgondolkodtak azon, hogy amikor valaki meghal a kórházban vagy kórházon kívül - legyen ez magánterületen, közterületen - hova kerül a holtteste, hol és hogyan őrzik? Mi történik vele?

    Szervátültetés Magyarországon és a világ többi részén

    Több esemény is aktuálissá teszi, hogy a szervátültetés témájáról beszéljünk: 2017. december 3-án volt 50 éve, hogy Christiaan Barnard elsőként végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban. Komoly vita alakult ki 2017. év végén Kínában a tervezett fejátültetésről, amelyet végül nem engedélyeztek. A népszerű amerikai énekesnő, Selena Gomez gyulladásos betegsége (lupusz) miatt pedig veseátültetésen esett át.

    Donorok: életmentés transzplantációval

    Akár három évet is várhatnak a betegek a beavatkozásokra. A legtöbbeknek új vesére lenne szüksége.

    A szövet- és szervkivétel lehetőségei

    Az átültethető szövetek vagy szervek származhatnak élő donorokból vagy halottakból. Más fajból történő sikeres átültetés (xenotranszplantáció, heterotranszplantáció) jelenleg nem lehetséges.

    Kevés a beültethető donorszerv

    Évente 200 ezer újabb beteg nevét jegyzik fel transzplantációs várólistára a világon, ám sokan nem tudják megvárni, míg megmentésükre sor kerül. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis mindössze évi 90-95 ezer szervátültetés történik. A kereslet és a kínálat között tehát hatalmas szakadék tátong.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások