Hová tűnt az influenza? - Influenza kérdezz-felelek

Szerző: Dr. Ludwig Endre

A mérések szerint az influenzavírus-detektálások száma csak kb. 1 százaléka volt a „szokásosnak”. A címben megfogalmazott kérdésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember válaszol.

 Dr. Ludwig Endre

Az influenzavírusok természetes gazdái az állatok. Ebből a szempontból különös jelentősége van a madaraknak és a sertéseknek, melyekben az influenza vírus új mutánsai is kialakulnak. Ezek a folyamatos, szezonális előfordulás mellett 8-10 évente okoznak nagyobb járványokat.

Az influenza tehát nem tűnt el, csak kevesebb emberi megbetegedést okozott a COVID-19-pandémia idején. A mérések szerint az influenza vírus detektálások száma, csak kb. 1%-a volt a „szokásosnak”.

Az influenza visszaszorulásának legvalószínűbb okai:

  • elsősorban a COVID-19 kapcsán bevezetett korlátozó intézkedések (nemzetközi utazási korlátozása, maszkviselés, távolságtartás, tömegrendezvények elmaradása, iskolabezárás stb.) - ehhez hozzájárulhatott, hogy sok országban, így Magyarországon is fokozott volt az influenza elleni oltásra való hajlandóság (1.200.000 személy 720.000 helyett).
  • felmerül magyarázatként a vírusok között versengés, illetve az egyik infekció után kialakuló nem-specifikus átmeneti keresztimmunitásis
  • a COVID-diagnosztika elvonta a figyelmet és a diagnosztikus erőforrásokat az influenzáról.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ludwig Endre - Járványügyi szakember, a Dél-pesti Centrumkórház, Országos Haematológiai és Infektológiai Intézet főorvosa.

Influenza kérdezz-felelek

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hypertonia Hypertonia

Mire számíthat a magas vérnyomással kezelt beteg?

Plazmaferezis Plazmaferezis

A plazmaadás a véradás egyik speciális formája.

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza a rendelőben és az...

Már két hete tart az influenzajárvány, és áprilisig várhatóan véget sem ér. De még nem késő beoltatni magunkat, s ha elkaptuk a vírust, akkor sem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.