Eltűnt az influenza? - Influenza kérdezz-felelek

Szerző: Dr. Ócsai Lajos

A bevezetett korlátozó intézkedések hatására csökkent a fertőző betegségekben megbetegedettek száma? A kérdésre Dr. Ócsai Lajos járványügyi szakember válaszol.

Dr. Ócsai Lajos

A COVID-19 pandémia megjelenésével, a bevezetett korlátozó intézkedések hatására érezhetően csökkent a fertőző betegségekben megbetegedettek száma. Lényegesen csökkent az emberek közötti kontaktusok száma, ami nehezítette a fertőzések tovább adásának lehetőségét.

Gyakorlatilag megszűnt a nemzetközi turizmus, ami az influenzavírusnak a Föld déli és északi féltekéje közötti mozgását is lényegesen nehezítette. Ennek következtében az influenza aktivitás lecsökkent. Ezen túl a zárt terekben kötelező maszk használat és a távolságtartás is az influenza vírus terjedését gátolta. Tekintettel arra, hogy minimális számú influenza fertőzés fordult elő észrevehetően csökkent az influenza szövődményeként gyakran megjelenő pneumococcus fertőzésék száma is.

Válaszoló szakértőnk: Dr. Ócsai Lajos - Járványügyi szakember, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Járványügyi Főosztályának nyugalmazott vezetője.

Influenza kérdezz-felelek
Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

A szomszédainknál már felütötte...

A koronavírus mellett már a többi légúti vírus is terjed, amelyek közül az influenza kimagaslóan veszélyes lehet. Egész Európában emelkedik a...

Kihalhatott az egyik influenza...

A koronavírus világjárvány feltartóztatására bevezetett korlátozások elfojtották a 2020-21-es influenzaszezont, olyan kevés eset volt, hogy tudósok...

Ezek a leggyakoribb tévhitek az...

Szakértők szerint az influenzával kapcsolatos tévhitek elleni harc legalább olyan nehéz, mint a vírus legyőzése. Mivel az influenza veszélyes, akár...

Fontos tudnivalók az influenzáról

Az influenzavírusok a légutakat betegítik meg, de az egész szervezet reagál a fertőzésre, ami különböző kísérő tünetekben nyilvánul meg.

Influenza a rendelőben és az...

Már két hete tart az influenzajárvány, és áprilisig várhatóan véget sem ér. De még nem késő beoltatni magunkat, s ha elkaptuk a vírust, akkor sem...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.