Kékben a diabétesz ellen - Diabétesz Világnap

Szerző: WEBBeteg - Németh Ványi Klári

Az ország orvosi egyetemeinek hallgatói ismert személyiségekkel az ország négy nagyvárosában (Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs) élőláncból formálták meg a Diabétesz Világnap szimbólumát, a kék kört.

"Szűréssel a cukorbetegség ellen" címmel indított kampányt a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete (MOE) november 14-én, Frederick Banting, az inzulin felfedezőjének születésnapján, a Diabétesz Világnapján.

A kampány szimbóluma a kék kör, életet, egészséget és egyszerűséget jelent. Az Egyesült Nemzetek Szövetségének támogatását a kék szín hangsúlyozza. A rendezvény célja, hogy az emberek ráébredjenek, fontos az egészségük megőrzése, a betegek pedig megfelelően kezeltessék magukat - magyarázta Papp Kinga a kampány kommunikációs vezetője.

A Szabadság-szobor is kék fénybe öltözött - Fotó: Németh Ványi Klári
Kék fényben a Szabadság-szobor

A cukorbaj kezdetben tünetmentes

A SOTE hallgatói a Semmelweis Egyetem Főépületében megelőzési tanácsadással, vércukorszint-, vérnyomás- és testzsírszázalék-méréssel várták az érdeklődőket.

A programban részt vevő orvostanhallgatók szerint a cukorbetegség esetében rendkívül fontos a megelőzés, mert kialakulása után nem gyógyítható, kizárólag kezelhető.

A betegek jelentős része, a 2-es típusú cukorbetegséghez tartozik, melynek nincsenek látható és fájdalmas tünetei, így akár 10-15 évig is észrevétlen maradhat, később már súlyos szövődményekkel együtt - például rohamos látásromlás - jelentkezik.

Már az óvodában el kell kezdeni a prevenciót

Győrfi Tünde cukorbetegek számára tart oktatást egészséges életmódról, helyes táplálkozásról. Tapasztalatai azt igazolják, hogy a gyermekek már az óvodában egészségtelenül étkeznek. Az iskolai büfék később csak tovább rontják kondíciójukat.

A szakember szerint különösen veszélyeztetettek a túlsúllyal és a magas vérnyomással élők, ugyanakkor a diabétesz kialakulása egészséges táplálkozással, rendszeres mozgással elkerülhető.

Pély Barna: az egyik legfontosabb dolog az egészség

Budapesten déliben került sor a nemzetközi jelkép megalkotására. A SOTE hallgatói Pély Barna vezetésével, kék lufikkal kezükben a Természettudományi Múzeum előtti zöld részen hívták fel a magyar társadalom figyelmét a cukorbetegség veszélyeire.

Pély Barna - Fotó: Németh Ványi Klári
Pély Barna szerint a figyelemfelhívás
nemcsak az egészségügyi dolgozók feladata 

A Megasztár volt zsűritagja a WEBBetegnek elmondta: - Két éve komoly mozgásszervi betegségben szenvedek. Porckorongsérvem kapcsán tudatosult bennem, milyen fontos az egészség és milyen borzasztó dolog elveszíteni.

- A cukorbetegséget súlyos következményekkel jár - folytatta az énekes. Veszélyességére fel kell hívni a környezetünkben élők figyelmét. Ez nem csak az egészségügyi dolgozók feladata.

(WEBBeteg - Németh Ványi Klári)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A cukorbetegség szemészeti...

A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

Az emberek örülnek a hálapénz...

Aktuális, átfogó és reprezentatív kutatást készített az egészségügyi változásokról, annak lakossági megítéléséről a Szinapszis Kft. "A...

Diétás szabályok cukorbetegség...

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly...

Ügyeleti rend lesz a hosszú...

Április 2-án, nagypénteken, április 4-én, húsvétvasárnap és április 5-én, húsvéthétfőn kizárólag az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint...

Az 1-es típusú (gyermekkori)...

A legfontosabb, hogy a gyermek elfogadja és - életkorának megfelelő mértékig - megértse a betegségét. Ezek nélkül nem képzelhető el hatékony...

Mit kell tudni a glikémiás indexről?

A glikémiás index egy számérték, mely a táplálékok besorolását jelenti egy 0-tól 100-ig terjedő skálán, a vércukorszintre gyakorolt hatásuk...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.