• Kevesebbet kell várni a műtétekre

    Szerző: Független Hírügynökség

    A legtöbb, nem sürgős egészségügyi beavatkozás esetében szeptemberben csökkent a várakozási idő: így például hamarabb végzik el a mandula-, a prosztata-, a szürkehályog-, a térdprotézisműtéteket - többek között ez derül ki az Egészségbiztosítási Felügyelet pénteken közzétett összesítéséből.

    Bár augusztushoz képest átlagosan 20 nappal kevesebb a gerincstabilizáló operáció várakozási ideje, így is itt a leghosszabb, csaknem 1 év.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legnagyobb csökkenés a csípő- és térdprotézisműtéteknél volt: előzőnél 2 hónappal, utóbbinál 1 hónappal kevesebbet kell várni. Igaz így is mindkét beavatkozásnál még mindig 5 hónap a várakozási idő.

    Mandulaműtétre 2 hetet, szürkehályog műtétre 47 napot, prosztata operációra egy hetet kell várni. Az átlagos várakozási idő az epekő műtéteknél, az elektrofiziológiai vizsgálatnál és a PTCA - Coronaria beültetésnél nőtt, így 13, 20, illetve 34 napot kell várni az egyes beavatkozásokra.

    A felügyelet az összesítést 89 intézmény adatai alapján készítette. Ezekből az is megállapítható, hogy szeptember végén 15.209 beteg várt a várólistákon, közülük 8487-en 8 hétnél is régebben kerültek föl.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.14 12:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    A pajzsmirigyműtét

    A jóindulatú pajzsmirigybetegségek esetében is egyre inkább a pajzsmirigy kiterjedt csonkolását végzik, míg rosszindulatú elváltozás (pajzsmirigyrák) esetén a pajzsmirigy teljes kiirtása történik a környező nyirokcsomók eltávolításával.

    Tünetmentes érszűkület - Súlyos következményei lehetnek, ha nem kezelik

    A kor előrehaladtával az érszűkület egyre nagyobb valószínűséggel alakulhat ki, aminek akár súlyos következményei is lehetnek, ha nem foglalkoznak vele. Bár vannak a betegségnek fokozatai, az észlelt elváltozásokat már a legelején fontos kezelni. Az érszűkület stádiumairól és kezeléséről Dr. Kósa Éva, angiológus beszélt.

    Az időjárás-érzékenység

    Időjárás-érzékenységről akkor beszélhetünk, ha az időjárás már valamilyen kialakult betegségre fejt ki negatív hatást, például ízületi porckopásra vagy reumára.

    A hegsérv tünetei, kezelése

    A különféle sebészeti beavatkozások után a hegvonalban sérvek alakulhatnak ki. Miért alakulnak ki ezek, és milyen kezelési módok léteznek?

    Izomerő- és izomtömegvesztés mozgásszervi műtétek után

    Az egészséges felnőttek megfelelő táplálkozás és közepes fizikai aktivitás mellett évekig, sőt évtizedekig is képesek megőrizni az izomtömegüket és izomerejüket. Köszönhető ez annak az egyensúlyi folyamatnak, mely során a szervezet naponta lebontja és vissza is építi az izomszövetének egy részét (kb. 75 g).

    Operációra várva - Hogyan segítsen gyermekének a félelme leküzdésében?

    A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások