"Kegyes halál" per Németországban

Szerző: Független Hírügynökség

Megkezdődött a németországi pere csütörtökön a két német orvosnak, akik segítettek meghalni egy súlyosan beteg brit férfinak még négy évvel korábban. A két orvos hagyta, hogy a halálos beteg, teljesen lebénult férfi testvére kikapcsolja a beteget életben tartó lélegeztető gépet a magdeburgi rehabilitációs intézetben.

A magdeburgi intézet idegosztályának volt vezetője, a 62 éves Paul Schönle emberölés, míg az 53 éves belgyógyász Frantisek Kovacic emberöléshez nyújtott segítség, és halált okozó testi sértés miatt állt bíróság elé.

Egy bírósági szóvivő elmondta, hogy a 2002-es balesete óta lebénult Timothy Sanders testvére, Paul, a két orvos tudtával kapcsolta ki a beteget életben tartó lélegeztető gépet.

A balesete után segítség nélkül lélegezni képtelen Timothy Sanderst 2003-ban szállították a magdeburgi rehabilitációs központba, ahol állapota tovább romlott. Alig tudott beszélni, és csak rövid időkre nyerte vissza eszméletét. A gépkikapcsoláshoz a család engedélyt adott - közölte a bírósági szóvivő.

A passzív eutanázia, mint például a kórházi gépek kikapcsolása, legálisnak számít Németországban, ha arra a beteg engedélyt adott, vagy be lehet bizonyítani, hogy családjának ilyen utasítást hagyott. Az év végéig még 11 meghallgatást fognak tartani az ügyben.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Diabétesz Diabétesz

A cukorbetegség bőrön megjelenő tünetei és következményei.

Dohányzás Dohányzás

Hogyan függ össze a tüdőbetegségekkel?

Milyen a maszk hatékonysága? -...

A lakosságot érdemes lenne általánosságban maszkhasználatra kötelezni? A felvetésre Dr. Ludwig Endre járványügyi szakember adott választ.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.