• "Kegyes halál" per Németországban

    Szerző: Független Hírügynökség

    Megkezdődött a németországi pere csütörtökön a két német orvosnak, akik segítettek meghalni egy súlyosan beteg brit férfinak még négy évvel korábban. A két orvos hagyta, hogy a halálos beteg, teljesen lebénult férfi testvére kikapcsolja a beteget életben tartó lélegeztető gépet a magdeburgi rehabilitációs intézetben.

    A magdeburgi intézet idegosztályának volt vezetője, a 62 éves Paul Schönle emberölés, míg az 53 éves belgyógyász Frantisek Kovacic emberöléshez nyújtott segítség, és halált okozó testi sértés miatt állt bíróság elé.

    Hirdetés

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egy bírósági szóvivő elmondta, hogy a 2002-es balesete óta lebénult Timothy Sanders testvére, Paul, a két orvos tudtával kapcsolta ki a beteget életben tartó lélegeztető gépet.

    A balesete után segítség nélkül lélegezni képtelen Timothy Sanderst 2003-ban szállították a magdeburgi rehabilitációs központba, ahol állapota tovább romlott. Alig tudott beszélni, és csak rövid időkre nyerte vissza eszméletét. A gépkikapcsoláshoz a család engedélyt adott - közölte a bírósági szóvivő.

    A passzív eutanázia, mint például a kórházi gépek kikapcsolása, legálisnak számít Németországban, ha arra a beteg engedélyt adott, vagy be lehet bizonyítani, hogy családjának ilyen utasítást hagyott. Az év végéig még 11 meghallgatást fognak tartani az ügyben.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.14 08:30
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az alvási apnoe?

    Mi az alvási apnoe?

    Dr. Zsuga Judit

    Mondták már Önnek, hogy hangosan horkol? Fáradtan ébred fel? Álmos napközben?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Évtizedek lélegeztetőgépen - Elképesztő élni akarás

    Krónikus lélegeztetési centrum kezdte meg működését az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben

    Az anya agyhalála után két hónappal jött világra egy gyermek Lengyelországban

    Az anya agyhalála után 55 napig a nő méhében életben tartott, majd a terhesség 27. hetében császármetszéssel megszületett babát engedtek haza egy lengyelországi kórházból, a gyermeknek esélye van a normális fejlődésre - számolt be róla kedden az RMF FM lengyel rádió.

    Még 3 napig élt a lélegeztetőgépről való lekapcsolás után

    A megtört szívű férfi, aki beleegyezett abba, hogy feleségét lekapcsolják az őt életben tartó gépekről, csak később tudta meg, hogy a nő ezután még 3 napig élt.

    Új mentő a koraszülötteknek

    Inkubátor, lélegeztetőgép, betegmonitor és fűthető betegellátó hely is van az új, 27 millió forint értékű, koraszülötteket ellátó mentőautóban.

    Eutanázia a gyakorlatban - Interjú dr. Kovácsy Zsomborral

    Szitokszónak számít hazánkban az eutanázia, irtózik tőle a szakma – mondja dr. Kovácsy Zsombor egészségügyi szakjogász, ügyvéd. Véleménye szerint elérhetővé kellene tenni az aktív eutanáziát hazánkban is, de szigorú feltételek mellett.

    Eutanázia - a lakosság kétharmada támogatja valamilyen formáját

    A magyar lakosság 39 százaléka csak a passzív kegyes halált tudja elfogadni, míg a felnőtt társadalom 27 százaléka az aktív eutanáziát is támogatná – derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg kérésére készített felméréséből.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Hirdetések
    Tartson velünk az emeletre
    A Stannah lépcsőliftek alkalmasak mindenféle lépcső akadálymentesítésére. (x)
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetés
   • Szavazás

    Korábbi szavazások