"Kegyes halál" per Németországban

Szerző: Független Hírügynökség

Megkezdődött a németországi pere csütörtökön a két német orvosnak, akik segítettek meghalni egy súlyosan beteg brit férfinak még négy évvel korábban. A két orvos hagyta, hogy a halálos beteg, teljesen lebénult férfi testvére kikapcsolja a beteget életben tartó lélegeztető gépet a magdeburgi rehabilitációs intézetben.

A magdeburgi intézet idegosztályának volt vezetője, a 62 éves Paul Schönle emberölés, míg az 53 éves belgyógyász Frantisek Kovacic emberöléshez nyújtott segítség, és halált okozó testi sértés miatt állt bíróság elé.

Egy bírósági szóvivő elmondta, hogy a 2002-es balesete óta lebénult Timothy Sanders testvére, Paul, a két orvos tudtával kapcsolta ki a beteget életben tartó lélegeztető gépet.

A balesete után segítség nélkül lélegezni képtelen Timothy Sanderst 2003-ban szállították a magdeburgi rehabilitációs központba, ahol állapota tovább romlott. Alig tudott beszélni, és csak rövid időkre nyerte vissza eszméletét. A gépkikapcsoláshoz a család engedélyt adott - közölte a bírósági szóvivő.

A passzív eutanázia, mint például a kórházi gépek kikapcsolása, legálisnak számít Németországban, ha arra a beteg engedélyt adott, vagy be lehet bizonyítani, hogy családjának ilyen utasítást hagyott. Az év végéig még 11 meghallgatást fognak tartani az ügyben.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Méhnyakrák Méhnyakrák

Az esetek több mint 90%-a HPV vírus hordozásával áll kapcsolatban.

Fogamzásgátlás Fogamzásgátlás

Melyek az ösztrogénmentes tabletta előnyei? (x)

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.