Nyugat-Európában már dúl a negyedik hullám, de nagyon más, mint az előző

WEBBeteg
megjelent:

Több európai országban hetek, sőt napok alatt robbant be a koronavírus-járvány negyedik hulláma, és már a tavaszi hullámmal azonos magasságban jár a napi új esetek száma. Az esetszámot azonban nem követi a halálos áldozatok számának emelkedése, amely vélhetően már a védőoltásokkal áll összefüggésben.

Az újonnan fertőzöttek száma több nyugat-európai országban rendkívül magas szintet ért el az utóbbi napokban. Nagy-Britanniában a világon a harmadik legmagasabb a fertőzöttek száma, megelőzve olyan nagy népességű országokat is, mint például India. Július 17-én egy nap alatt 54 205 fővel nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Ez népességarányosan is olyan magas, mintha Magyarországon napi 7800 körül lenne a napi esetszám, szemben a legfrissebb 71 fős számmal.

A téli és kora tavaszi hullámban mért csúcsokkal azonos a járvány terjedése Spanyolországban is, ahol egyes régiókban ismét kijárási korlátozásokat léptettek életbe, Hollandiában pedig két hét alatt nőtt tízszeresére a napi esetszám, és július 19-én 10 ezer fölötti értékkel tetőzött az új fertőzöttek száma. Mark Rutte holland miniszterelnök bocsánatot kért a korlátozások túl korai feloldásáért, és két héttel a lazítás után ismét szigorításokat vezettek be.

Az elhunytak száma egyelőre töredéke a korábbi hullámokban jellemzőnek

Bár az elhunytak számának emelkedése mindig késve követi a járvány felfutását, mostanra – a korábbi hullámok felszálló ágával összehasonlítva – mégis feltűnő, hogy mindhárom országban aránylag alacsony maradt a halálos áldozatok száma.

Nagy-Britanniába például a fertőzöttek száma az előző hullám felfutása során az év legvégén volt hasonlóan magas, ám míg akkor 500 fölött volt az elhunytak számának 7 napos mozgóátlaga, most 53 fő. Spanyolországban január közepével érdemes összehasonlítani a járványadatokat, akkor 170-180 körül volt az elhunytak száma, jelenleg átlagosan napi 17 fő. Hollandiában október végén és december közepén voltak hasonlóak a vírus terjedésére utaló adatok, mindkét időszakban 60 körül volt a halálos áldozatok száma, jelenleg napi 2 fő. Ezzel párhuzamosan a sajtóhírek alapján a kórházak leterheltsége is jóval kisebb, mint a pandémia korábbi szakaszaiban.

Koronavírus napi esetszám, Nagy-Britannia
Koronavírus halálos áldoozatok, Nagy-Britannia
Fertőzöttek, illetve elhunytak napi számának alakulása Nagy-Britanniában

Koronavírus napi esetszám, Hollandia
Koronavírus halálos áldoozatok, Hollandia
Fertőzöttek, illetve elhunytak napi számának alakulása Hollandiában
Forrás: worldometers.info/coronavirus

Beszédes szám, hogy a tegnapi napon elhunyt 831 európai fertőzöttből 794-en orosz állampolgárok (azaz mindössze 37-en származnak a kontinens többi országából). Oroszországban a lakosság átoltottsága (a teljes oltási sor tekintetében) mindössze 15 százalékos.

Nem meglepő sem a járvány felfutása, sem az áldozatok száma

Bár nem állnak rendelkezésre minden államból friss adatok arról, hogy az elhunytak között milyen arányban voltak az oltottak és az oltatlanok, a fenti mutatók mégis összhangban vannak azzal, amit a vakcinák hatásosságának ismeretében feltételezni lehetett!

A védőoltások hatásosságát nem egyetlen mutató fejezi ki, hanem a tudományos kutatások alapján ismert volt: eltérő mértékben képesek csökkenteni a súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedés kockázatát, a tüneteket mutató lefolyás, valamint a tünetmentes vírushordozás és -továbbadás esélyét. A leggyakrabban alkalmazott vakcinák (Pfizer-BioNTech, AstraZeneca) az eddigi adatok alapján 97-100 százalékos hatásosságot mutattak a megbetegedés súlyos lefolyásával szemben, ugyanakkor a vírushordozással és -továbbadással szemben 67-85 százalék volt ez a mutató. Ez szintén jó érték, azaz az oltás képes hozzájárulni a vírus terjedésének megakadályozásához is, azonban jóval kisebb mértékben.

Bővebben Vakcinák hatásossága - Összehasonlító táblázat

Ebből a különbségből az következik, hogy a korábbinál nagyobb arányban vannak olyan fertőzöttek, akik elkerülik a súlyos, esetleg végzetes kimenetelű megbetegedést, többnyire magát a megbetegedést is, azonban vírushordozók és -terjesztők maradnak.

Ha ezt az összefüggést kombináljuk

  • a járványellenes korlátozások enyhítésével vagy feloldásával,
  • azzal a ténnyel, hogy a lakosság nagyjából fele még védtelen (oltatlan) vagy nem kellően védett (nem telt el a második dózis beadását követően a hatás kifejlődéséhez szükséges idő), továbbá
  • a delta-variáns nagyobb fertőzőképességével,

máris érthetővé válik, hogy a járvány miért tudott ilyen sebességgel felfutni több országban, a vírus terjesztésében ugyanis részt tudnak venni a nem oltottak, ezen felül részben az oltottak is. A járványügyi adatok nem azt támasztják alá, hogy a védőoltások ne lennének hatásosak a koronavírus dominánssá váló delta-variánsa okozta betegség megelőzésében; a védőoltások hatásának pontosabb ismerete alapján nem meglepő, hogy a vírus továbbra is gyorsan képes terjedni a vakcináció jelentette – ám elsősorban a megbetegedés elleni – védelem ellenére is. Az oltatlanok nagy száma miatt pedig a terjedő vírus tovább cirkulál a népességben, könnyen talál magának áldozatokat.

Teljesen vakcináltak arány Európában, 2021. július 22.
A teljes oltási sort felvevők aránya a nagyobb európai országokban és Magyarországon

Mivel az oltottak körében is nagy számban fordulhatnak elő vírushordozók, több lehet a tünetmentes fertőzött, a védelmi szabályok enyhülésével az oltatlanok még kisebb eséllyel képesek elkerülni a megfertőződést és a megbetegedést, mint a járvány korábbi szakaszaiban.

Magyarországon a legfrissebb adatok szerint továbbra is alacsony a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja, , magas a (mindkét dózissal) beoltottak arány, a fenti tényezők miatt azonban a jelenlegi átoltottsági szint nem elég arra, hogy biztosan elkerülhető legyen a járvány negyedik hulláma, egyes szakértők már a nyárra várják ennek megérkezését. Kemenesi Gábor virológus szerint a távolságtartásra, maszkviselésre vonatkozó szabályok ismét visszatérhetnek, mert jelenleg csak így védhetőek meg az oltatlanok.

Ez is érdekelheti Csaknem minden COVID-áldozat a nem beoltottak közül kerül ki

Koronavírus főbb járványügyi mutatók Európában, 2021. július 21.

Ország Új eset Új halálozás
Egyesült Királyság 44 104 73
Spanyolország 30 587 18
Oroszország 23 704 783
Franciaország 21 539 29
Hollandia 6 897 3
Portugália 4 376 13
Olaszország 4 254 21
Görögország 2 968 3
Németország 1 580 15
Belgium 1 467
Írország 1 260
Belarusz 975 11
Dánia 851
Svájc 773
Ukrajna 655 13
Finnország 453
Ausztria 431
Csehország 303
Szerbia 228 4
Málta 199
Horvátország 191 1
Norvégia 189 3
Litvánia 186 2
Moldova 141 3
Luxemburg 141
Lengyelország 124 3
Szlovénia 113
Románia 102 2
Bulgária 96 3
Észtország 95
Izland 65
Lettország 62 2
Magyarország 56
Montenegró 47 1
Szlovákia 46 3
Észak-Macedónia 34 1
Gibraltár 32
Albánia 23
Monaco 11
Feröer-szigetek 8
Bosznia-Hercegovina 5 2
Liechtenstein 1
Svédország n.a. n.a.

Forrás: worldometers.info/coronavirus

(Szerző: WEBBeteg)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.