Kritikus szakápolóhiány Salgótarjánban

Szerző: Független Hírügynökség

A salgótarjáni kórház vezetése a fenntartó Nógrád megyei önkormányzathoz fordult segítségért a kórházi szakemberhiány pótlására. Azt kérték, engedélyezzék, hogy esti, akkreditált képzésben biztosítsanak lehetőséget munkanélküli fiatalok átképzésére szakápolóvá - írja a Nógrád Megyei Hírlap.

Rigó Mária, a Szent Lázár Kórház ápolási igazgatója elmondta: tíz évvel ezelőtt még 840 szakápoló dolgozott a salgótarjáni kórházban, ma viszont már csak 250 engedélyezett, de ezt a létszámot sem tudják elérni.

Huszonkét szakdolgozót várnak a kórházba és a szakrendelőjükbe. Az ápolási igazgató szerint a szakma presztízsének a lecsökkenése, az alacsony fizetés az oka, hogy egyre kevesebb fiatal jelentkezik egészségügyi szakiskolába, s a végzettek jó része is ágazaton kívül helyezkedik el. Salgótarjánban az egészségügyi szakalkalmazottak pályaelhagyásának sajátos oka továbbá az is, hogy a betegek és hozzátartozóik gyakran agresszíven viselkednek a nővérekkel.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Bethesda: több, mint gyermekkórház

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.