• Több pénzt szeretnének a betegszállítók

    Szerző: Független Hírügynökség

    Csődhelyzet már nincs, de még most is alulfinanszírozottak a betegszállító cégek - ezt az országos elnök mondta kedden az egészségügyi miniszternek, aki a pécsváradi betegszállító központba látogatott.

    Az egyesület elnöke szerint a jövő évi költségvetésben már nagyobb finanszírozási alapot kellene biztosítani a cégeknek, illetve áttekinthetőbben és gazdaságosabban lehetne szállítani a betegeket egy országos irányító központtal. A mentés és a betegszállítás ez év elején vált ketté. Azóta az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral szerződött betegszállítók viszik kórházakba, szakrendelésekre vagy ellátás után haza azokat a betegeket, akiknek nincs szükségük orvosi felügyeletre.

    Hirdetés

    A betegszállítók országosan naponta csaknem 7 ezer beteget visznek kezelésre vagy onnan haza. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött megállapodás szerint 100 forintot kapnak kilométerenként. Nyáron az üzemanyagárak drasztikus emelkedése miatt szinte már csődhelyzetbe kerültek. Ekkor a szaktárcához fordultak segítségért.

    A minisztérium minimális összeget hozzátett a kasszához, de nem annyit, mint amennyit akkor vártak a betegszállítók. A gázolaj azóta egy kicsit olcsóbb, így a nagy feszültségek megszűntek, de ennek ellenére a betegszállítók továbbra is alulfinanszírozottak - mondta a Független Hírügynökségnek Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke.

    A betegszállítók 5,6 milliárdos keretből gazdálkodnak

    A szakkíséretet nem igénylő betegszállítási feladatok idén januárban kerültek át a mentőszolgálattól a magán betegszállítókhoz. Jelenleg 5,6 milliárd forintos keretből gazdálkodnak, de az üzemanyagárak drasztikus emelkedése, illetve a járulékos költségek (ügyeleti díj, képzési költségek) miatt további források bevonását várták és várják a szaktárcától. Jelenleg 100 forint a kilométerpénz. Az elnök szerint akkor tudnák hatékonyabban végezni a munkájukat, ha az idei 5,6 milliárdról legalább 6,3 milliárdra növelnék a finanszírozást.

    Emellett sokat lehetne spórolni, ha egy országos irányító központot hoznának létre. Ezt az egészségügyi miniszternek is elmondták a kedden Pécsváradon tartott egyeztető beszélgetésen. A miniszter arra hivatkozva, hogy még nincs elfogadott költségvetés, konkrét számokat nem kívánt közölni. Annyit jegyzett meg, hogy az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága kedden tárgyalja az ágazatot érintő pénzügyi terveket.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Székely Tamás a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy támogatja azt, hogy egy országos irányító központot hozzanak létre a betegszállítóknak, mert szerinte jelenleg egyes régión, illetve megyén kívüli szállítások problémát okoznak. Előfordul ugyanis, hogy egy irányba egyszerre több betegszállító autó is elindul. Ezzel pedig időt, és pénzt veszítenek.

    Havonta kétszázezer beteg

    A betegszállítók országosan havonta több mint kétszázezer beteget szállítanak, ez évente több mint 40 millió megtett kilométer. A Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületéhez 74 magánvállalkozás csatlakozott, ők összesen 630 járművel végzik a betegszállítást. A számítások szerint idén év végéig csaknem két és fél millió betegszállítást végeznek.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.11 17:12
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatagyulladás

    Prosztatagyulladás

    BOE - Kulcsár Flóra

    Már az első tünetek jelentkezésekor ajánlott felkeresni egy szakorvost.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Több pénz jut a betegszállítóknak, fogorvosoknak

    1,25 milliárd forinttal több pénzből gazdálkodhatnak a betegszállítást végző szolgáltatók, a fogászati szakrendelések számára biztosított finanszírozási keret pedig 1 milliárd forinttal növekedett.

    Kibővítik a tb-finanszírozott lombikprogram-eljárásokat

    Kibővítik a társadalombiztosítás (tb) által finanszírozott lombikprogram-eljárások számát, valamint változni fog az ahhoz kapcsolódó gyógyszertámogatás is - jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

    Jól haladnak az uniós forrású egészségügyi fejlesztések

    Az uniós forrású egészségügyi fejlesztések jól haladnak, a projektek kétharmadára már szerződést kötöttek, és a következő időszakban kezdődhet a betegbiztonságot, az ellátás színvonalát vagy a megelőzést célzó programok megvalósítása - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

    Az orvoskamara szerint alapvető változásra van szükség

    Az egészségügy helyzetéről szóló nyilatkozatot készített a Magyar Orvosi Kamara, ebben arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar lakosság egészségi állapota évtizedek óta kritikus helyzetben van, egyúttal intézkedéseket sürget.

    Mire való az Európai Egészségbiztosítási Kártya?

    A legtöbben nem vagyunk tisztában külföldre utazásunk során azzal, hogy mely esetekben milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetünk igénybe térítésmentesen, magyar társadalombiztosítással rendelkezve. Talán sokak számára meglepő, de az Európai Unió tagállamaiba utazva az Európai Egészségbiztosítási Kártya birtokában ugyanazokra az ellátásokra vagyunk jogosultak, mint a helyi állampolgárok.

    Új szájon át szedhető terápiákat fogadott be az OEP a tüdőrák kezelésére

    Az eddig kizárólag egyedi méltányossági kérelemmel alkalmazható készítmények társadalombiztosítási támogatással 2017. április 1-től érhetők el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.