• Jól van a szívátültetésen átesett kislány

    Szerző: Független Hírügynökség

    Jól van Mirjam, az a két és fél éves kislány, aki november 1-én kapott új szívet a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - mondta az intézmény főigazgatója hétfőn.

    Ofner Péter tájékoztatása szerint még körülbelül egy hónapig marad a kórházban a kislány, aki a transzplantáció előtt 34 napig műszívvel élt. A főigazgató beszélt a nyilvánosság fontosságáról is, mint mondta: Mirjamnak azután ajánlott fel valaki egy új szívet, miután a közvéleményt tájékoztatták a kislány egyre romló állapotáról.

    Hirdetés

    Szatmári András a kardiológiai intézet szakmai igazgatója elmondta: Miután hazaengedik hosszas, körülbelül 2 éves gyógyszeres kezelés következik. Kérdésre válaszolva hozzátette: a nemzetközi tapasztalatok szerint nagyon jók a szívátültetésen átesett gyermekek túlélési esélyei, a transzplantáción 35-40 éve átesettek 90 százaléka ma is él.

    Mirjam esete azért is példátlan, mert ő volt az első gyermek, akinél műszívet ültettek be, amely több mint egy hónapig jól működött - mondta Szatmári András. Szerencse azonban, hogy új szívet ajánlottak fel Mirjamnak, mivel ezzel az eszközzel csak fél évig lehet segíteni.

    Hét hónapig nem volt felajánlás

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mirjamnál azért volt szükség a műszív, majd később az új szív beültetésére, mert a szívizombetegségben szenvedő két és fél éves kislány keringését gyógyszerekkel már nem tudták fenntartani.

    A műszív szeptember végi beültetése után a kardiológiai intézet október közepén a nyilvánosság segítségét kérte annak érdekében, hogy donort találjanak Mirjamnak. 7 hónapig ugyanis egyetlen egy felajánlás sem érkezett. Az októberi tájékoztató után azonban találtak egy donort, így végezhette el a kardiológiai intézet szakmai csapata a műtétet.

    Mirjammal együtt eddig 3 gyermeknél végeztek szívátültetést. Jelenleg 20-an várnak új szívre Magyarországon, köztük egy kisgyerek van a listán.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.10 16:11
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    A tenziós fejfájás

    A tenziós fejfájás

    Dr. Zsuga Judit

    Számos ok lehet felelős a kialakulásáért, azonban két formáját különíthetjük el.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Először ültettek műszívet gyermekbe

    Olasz orvosok szombaton, műszívet ültettek be egy 15 éves fiúba. Ez volt az első olyan alkalom, hogy az eljárást gyermeken végezték el.

    Új alternatíva szívátültetés helyett

    Új-zélandi tudósok kifejlesztettek egy olyan technikát, amellyel vezeték nélkül lehet árammal ellátni beültetett műszivet. A megoldás alternatívát jelenthet a szívátültetéssel szemben.

    Sikeres műszívbeültetés

    Libanonban sikerrel ültettek be mesterséges szívet egy 37 éves férfibe, aki halálán volt súlyos szívelégtelenség miatt. A hatórás műtétet a Beirúti Amerikai Egyetem orvosi karának kórházában végezték el múlt pénteken.

    Lara új szívet kapott!

    Találtak donort, új szívet kaphatott a 184 napja műszívvel élő másfél éves Lara a fővárosi Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben - derül ki Ofner Péter, az intézmény főigazgatójának vasárnapi közleményéből.

    Stabil a 15 hónapos kislány állapota

    Stabil az állapota annak a 15 hónapos kisgyereknek, aki múlt szerdán kapott műszívet - áll a műtétet végző Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet hétfői közleményében. Magyarországon ez volt a második sikeres műszív-beültetés gyermeken.

    Hamarosan hazamehet a szívátültetésen átesett Mirjam

    Hamarosan hazavihetik szülei az alig három hete szívátültetésen átesett Mirjamot. A kislány az első olyan gyerek Magyarországon, akit a transzplantáció előtt 34 napig műszív tartott életben - olvasható a Népszabadságban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.