• Külföldre vándorlás: orvoshiány Lengyelországban

    Szerző: Független Hírügynökség

    Lengyelországban az elmúlt négy évben az aktív orvosok több mint hat százaléka kérte ki az orvosi kamarától azt az igazolást, amely a külföldi munkavállaláshoz szükséges, írta hétfőn a legnagyobb lengyel politikai napilap, a Gazeta Wyborcza internetes honlapja. Ez 7.270 orvost jelent.

    Az orvosi kamara nem ellenőrzi, hogy az igazolást kérők közül végül hányan költöznek külföldre dolgozni, de feltételezhetően a túlnyomó többség így tesz.

    Hirdetés

    A több mint 7 ezer olyan orvos közül, aki kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, 4,5 ezer szakorvos. Vannak már olyan orvosi szakmák, amelyekben tömeges a kikvándorlás. Az aneszteziológusok 19 százaléka, a patológusok és a radiológusok 10-10 százaléka kérte az Európai Unión belüli munkavállaláshoz szükséges igazolást.

    Még aggasztóbb, hogy nagyon sok pályakezdő orvos rögtön más uniós tagállamba megy, sokszor még mielőtt megszerezné az egyetem után a lengyelországi munkavállalási engedélyt.

    A fiatal orvosok elvándorlása miatt Lengyelországban már most 48-50 év körül van az orvosok átlagéletkora. A legtöbb orvosi szakmában már szembetűnő a fiatal orvosok hiánya. Négy év alatt Lengyelországban mindössze 34 külföldi orvos és fogorvos kezdett praktizálni.

    Módosítva: 2008.11.10 11:13, Megjelenés: 2008.11.10 11:13
   • Cikkajánló

    Menopauza és elhízás

    Menopauza és elhízás

    Balogh Mária, újságíró

    Sok nő panaszkodik klimax idején súlygyarapodásra. Van kiút az elhízás fogságából.

    Pókhas gyermekeknél

    Pókhas gyermekeknél

    Dr. Polgár Marianne

    Feltűnően elődomborodó has, vékony végtagok. Súlyos betegség okozhatja.

    Továbbra is érvényben van Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozata

    A szálló por koncentrációjának hétfői csökkenése ellenére továbbra is indokoltnak tartja a Főpolgármesteri Hivatal Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatának fenntartását.

    Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási támogatást

    Huszonhat új gyógyszer kap társadalombiztosítási (TB) támogatást január 15-étől - közölte az emberi erőforrások minisztere.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.