Külföldre vándorlás: orvoshiány Lengyelországban

Szerző: Független Hírügynökség

Lengyelországban az elmúlt négy évben az aktív orvosok több mint hat százaléka kérte ki az orvosi kamarától azt az igazolást, amely a külföldi munkavállaláshoz szükséges, írta hétfőn a legnagyobb lengyel politikai napilap, a Gazeta Wyborcza internetes honlapja. Ez 7.270 orvost jelent.

Az orvosi kamara nem ellenőrzi, hogy az igazolást kérők közül végül hányan költöznek külföldre dolgozni, de feltételezhetően a túlnyomó többség így tesz.

A több mint 7 ezer olyan orvos közül, aki kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást, 4,5 ezer szakorvos. Vannak már olyan orvosi szakmák, amelyekben tömeges a kikvándorlás. Az aneszteziológusok 19 százaléka, a patológusok és a radiológusok 10-10 százaléka kérte az Európai Unión belüli munkavállaláshoz szükséges igazolást.

Még aggasztóbb, hogy nagyon sok pályakezdő orvos rögtön más uniós tagállamba megy, sokszor még mielőtt megszerezné az egyetem után a lengyelországi munkavállalási engedélyt.

A fiatal orvosok elvándorlása miatt Lengyelországban már most 48-50 év körül van az orvosok átlagéletkora. A legtöbb orvosi szakmában már szembetűnő a fiatal orvosok hiánya. Négy év alatt Lengyelországban mindössze 34 külföldi orvos és fogorvos kezdett praktizálni.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Asztma Asztma

Az asztma és a tisztítószerek használatának összefüggése.

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.