• Magyar Orvosi Kamara: Fogy az orvosok türelme

    Szerző: Független Hírügynökség

    Akár az eddig önként vállalt túlóráktól is visszalépnének az orvosok, ha nem javul az egészségügy finanszírozása - hangzott el a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Orvosok Szövetségének szombati nagygyűlésén.

    Az orvosok az érdekérvényesítésről, a humánerő helyzetről és a beharangozott egészségügyi bércsökkentésről egyeztetettek az orvosok az egészségügyi miniszterrel. Többen a hétköznapi orvosi gyakorlatból hozott példákkal mutatták be az egészségügy helyzetét.

    Hirdetés

    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke arról beszélt: kérdés, hogy egy-egy orvos mikor jut el oda, hogy elég volt az egészségügyből. A kamarai elnök szerint ez egy üzenet a társadalom felé is, mert tévedés azt hinni, hogy az orvos csak a hivatástudata miatt továbbra is végzi a dolgát.

    Éger István szerint égetően szükséges a bérfelzárkóztatás, de a politikai egyelőre nem látja be az egészségügy szerepét. Az elnök szerint az orvosoknak két választásuk maradt: vagy a saját sorsukat féltve fellépnek vagy kivonulnak az országból.

    Székely szerint 10-15 milliárd forint többlettel számol a kormány

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A találkozón Székely Tamás egészségügyi miniszter elmondta: nincsenek pontos számok arra nézve, hogy mennyi pénz jut az egészségügybe, hiszen a költségvetés tervezésekor mindig egy feltételezett inflációból indulnak ki.

    A politikus úgy fogalmazott: a költségvetés első tervezetében még benne volt az egészségügyi dolgozók bérfelzárkóztató programja, illetve az első verzióban még 8,5 százalékkal több jutott volna a gyógyításra, mint idén, azonban a gazdasági válság miatt többször is át kellett írni a költségvetést, és a jelenlegi verzióban nominál értéken 10-15 milliárd forint többlettel számolnak.

    A Magyar Orvosi Kamara (MOK) legutóbbi, egy hónappal ezelőtti nagygyűlésén 30 százalékos béremelést követeltek jövő januártól. Akkor - bár meghívták - nem ment el a szakminiszter. Az orvosok továbbra is fontosnak tartják, hogy törvényileg szabályozzák a következő évekre az ágazat bérfelzárkóztatását. Jelenleg egy kezdő szakorvos nettó 90 ezer forintot keres, a béremelések után néhány éven belül ezt - a kamara szerint - 340-360 ezer forintra kellene emelni.

    (FH)

    Legutóbb frissült: 2008.11.08 15:36
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Depressziós a párom

    Depressziós a párom

    Dr. Veress Dóra, pszichiáter

    Hogyan lehet rábírni valakit, hogy akarata ellenére elfogadja a segítséget?

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Álorvos ellen emelt vádat a hevesi ügyészség

    Kuruzslás és közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Hevesi Járási Ügyészség egy nő ellen, aki négy és fél éven át kezelt betegeket Egerben és Tiszanánán - tájékoztatta a Heves megyei főügyész kedden az MTI-t.

    Ne halogassa az orvoshoz fordulást!

    Az egészségügyet érheti sok kritika, ám ez nem változtat azon: az orvosok csak azokon tudnak segíteni, akik elmennek hozzájuk szűrésekre, illetve egy-egy panaszuk kivizsgáltatásával nem várnak hónapokat, éveket

    Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke: kiszámíthatóságot várunk el a kormányzattól

    Az eredménytelenség következményeként jelenik meg a folyamatos kritikánk - mondta dr. Éger István. A Magyar Orvosi Kamara elnökét az ágazat problematikájáról, a bérrendezésről, az orvoshiányról, valamint a kamara érdekérvényesítő szerepéről kérdeztük.

    MAOOSZ: A vadhajtásokat le kell vágni!

    Maguk alatt vágják a fát a magánorvosok azzal, hogy felhívták a döntéshozók figyelmét a szektorban előforduló etikátlan reklámokra? A hirdetési anomáliákra való figyelemfelhívás ugyanis jelentősen csökkentheti a szektor szereplőinek marketinglehetőségeit. Dr. Kovács János szerint szó sincs erről, bármely szakma vadhajtásainak levágása a szakma érdeke is.

    Magyar Orvosi Kamara: a rezidensrendelet visszavonása szükséges

    A rezidensképzésről szóló rendelet visszavonását kéri a Magyar Orvosi Kamara a szaktárcától. A testület egyben arra is felhívja a kormány figyelmét, hogy olyan helyzet megteremtése szükséges, amelyben a kórházak érdekeltek és képesek lennének alkalmazni a szakorvosképzésben résztvevőket.

    Ápolók - Mégis jön a licence-vizsga?

    Székely Tamás megerősítette, továbbra is az az álláspontja, hogy mindenki olyan tevékenységet végezzen, amire a képzettsége van.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.