Orvosegyetemisták: mindenki öltözzön kékbe!

Szerző: Független Hírügynökség

Öltözzön kékbe jövő hét pénteken, a Diabétesz Világnapján mindenki, aki segíteni akarja a cukorbetegség elleni küzdelmet! Erre hívja fel a magyar lakosságot a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete.

Az egyesület tagjai pénteken 4 városban ötletbörzét tartottak arról, hogyan hívhatnák minél jobban fel az emberek figyelmét erre az egyre jobban terjedő veszélyes betegségre.

A budapesti, debreceni, pécsi és szegedi orvosegyetemisták elhatározták, hogy a november 14-i világnapon mind a négy városban kékbe öltöznek, és élőláncot alkotva létrehozzák a diabétesz elleni küzdelem szimbólumát: egy kék kört. Ezen kívül ingyenes szűrővizsgálatokat és felvilágosító előadásokat szerveznek majd arról, milyen veszélyei és megelőzési lehetőségei vannak a cukorbetegségnek.

A legfrissebb adatok szerint több mint félmillió a cukorbetegek száma Magyarországon a 20-69 éves korosztályban. A szakemberek szerint legalább ugyanennyien vannak azok, akik nem tudják magukról, hogy diabéteszesek és még egyszer ennyien, akik hordozzák a betegség kockázatát. Tehát valójában több mint 2 millió embert veszélyeztet ez a kór, amelynek szövődményei miatt jelenleg naponta 2 cukorbeteg veszíti el a látását és 7-nél végeznek el amputációt a lábán.

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hogyan fogyhat egy cukorbeteg?

Köztudott, hogy a 2-es típusú cukorbetegek 95 százaléka súlyfelesleggel rendelkezik, mely már a diabétesz diagnosztizálásakor is fennállott, és...

Bethesda: több, mint gyermekkórház

Minden szülő álma egy olyan gyógyító intézmény, ahogy minden a gyerekekről, a családról szól, ahol magas szakmai színvonalon, közösségben...

A cukorbetegség szemészeti...

A cukorbetegség a lakosság jelentős részét érintő krónikus betegség, aminek szemészeti szövődményei az életminőséget nagymértékben rontják.

Diétás szabályok cukorbetegség...

A cukorbetegek diétájának összeállítását alapvetően a cukorbetegség fajtája (1-es vagy 2-es típus), valamint az egyéni adottságok (testsúly...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.