• Orvosegyetemisták: mindenki öltözzön kékbe!

    Szerző: Független Hírügynökség

    Öltözzön kékbe jövő hét pénteken, a Diabétesz Világnapján mindenki, aki segíteni akarja a cukorbetegség elleni küzdelmet! Erre hívja fel a magyar lakosságot a Magyar Orvostanhallgatók Egyesülete.

    Az egyesület tagjai pénteken 4 városban ötletbörzét tartottak arról, hogyan hívhatnák minél jobban fel az emberek figyelmét erre az egyre jobban terjedő veszélyes betegségre.

    Hirdetés

    A budapesti, debreceni, pécsi és szegedi orvosegyetemisták elhatározták, hogy a november 14-i világnapon mind a négy városban kékbe öltöznek, és élőláncot alkotva létrehozzák a diabétesz elleni küzdelem szimbólumát: egy kék kört. Ezen kívül ingyenes szűrővizsgálatokat és felvilágosító előadásokat szerveznek majd arról, milyen veszélyei és megelőzési lehetőségei vannak a cukorbetegségnek.

    A legfrissebb adatok szerint több mint félmillió a cukorbetegek száma Magyarországon a 20-69 éves korosztályban. A szakemberek szerint legalább ugyanennyien vannak azok, akik nem tudják magukról, hogy diabéteszesek és még egyszer ennyien, akik hordozzák a betegség kockázatát. Tehát valójában több mint 2 millió embert veszélyeztet ez a kór, amelynek szövődményei miatt jelenleg naponta 2 cukorbeteg veszíti el a látását és 7-nél végeznek el amputációt a lábán.

    Legutóbb frissült: 2008.11.07 17:21
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Diabétesz gyermekeknél

    Diabétesz gyermekeknél

    Dr. Horváth Balázs

    Gyermekkorban többnyire az 1-es típus alakul ki, de a 2-es is egyre gyakoribb.

    Ízületi fájdalmak

    Ízületi fájdalmak

    B. M., szakfordító

    A reuma összefoglaló név, gyulladásos és degeneratív folyamatokat foglal magába.

    Az elhízott 2-es típusú diabéteszes betegek kezelése

    Az elhízás és a 2-es típusú diabétesz napjainkban az iparilag fejlett országok legjelentősebb népegészségügyi problémája, gyakoriságuk az elmúlt években járványszerűen emelkedett. A két betegség társulása igen gyakori. Az elhízottak jelentős részénél már észlelhető valamilyen metabolikus anyagcsere-eltérés, prediabétesz, diabétesz. A krónikus szövődmények, társbetegségek kialakulásának kockázata a két betegség társulása esetén összeadódik, tovább emelkedik.

    A gasztroparézis kezelése

    A gasztroparézis kezelése a tünetek súlyosságától függ. Az esetek többségében a kezelés a betegséget nem gyógyítja, viszont egy kielégítő egészségi állapotot segít fenntartani.

    Komoly fájdalmakat okozhat a cukorbetegség

    A 2-es típusú cukorbetegség gyakran lappangva, tünetek nélkül alakul ki, ám ahogy egyre több ideig esnek a referencia tartományon kívül a glükóz értékek, annál több panasz jelentkezhet. Hogy milyenek, arról dr. Porochnavecz Marietta, a Cukorbetegközpont diabetológusa beszélt.

    Magas a vérnyomása? Ezekkel fontos tisztában lennie

    A vérnyomás a szív által kipumpált vér áramlása által létrehozott paraméter. Amikor a szív összehúzódik, kilöki magából a vért, azt nevezzük szisztolénak, amikor elernyed és nem pumpál, azt diasztolénak. Az alábbiakban hasznos információkat tudhat meg a magas vérnyomással kapcsolatban.

    A metabolikus szindróma kialakulása

    Rendszeres, szükségleten felüli táplálkozás esetén annyi glükóz keletkezik a szervezetben, amennyire a sejteknek már nincs szüksége. A glükózzal telített sejtek kevésbé reagálnak az inzulinra, vagyis inzulinrezisztencia alakul ki, ennek szövődményeként pedig a cukorbetegség mellé magas vérnyomás, infarktus, stroke is társul.

    Egyre több nőt érint a cukorbetegség

    Magyarországon 772 ezren szenvednek cukorbetegségben, és az adatok szerint a betegek több mint a fele nő - mondta Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a diabétesz világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Budapesten.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.