Betegcsere-ügy vége: elégedetlenek az ítélettel

Szerző: Független Hírügynökség

Továbbra is a Szegedi Klinikán dolgozik az az ápoló, akit bűnösnek mondott ki csütörtökön a Legfelsőbb Bíróság a négy évvel ezelőtti betegcsere-ügyben. Az ápoló ügyvédje szerint a kórház a legkisebb emberére ruházta rá a felelősséget, így nem elégedett az ítélettel, bár fellebbezési lehetőségük már nincs.

Lezárult a szegedi betegcsere-ügy. A Legfelsőbb Bíróság az egyik beteghordót jogerősen felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte, a másikat pedig felmentette a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vádja alól. 2004. július 3-án a szegedi II-es kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályán cseréltek össze két idős férfit. Mindkettőjüknek koponya Ct-t kért az orvos.

A két beteget cserélte össze az elítélt beteghordó, a tévedést a felmentett ápoló sem vette észre. A vizsgálat után a Szegedi Klinikán az egyik férfi agyát a másik lelete alapján műtöttek meg. A felesleges operáció szövődményeibe a férfi nem sokkal később belehalt. A másik beteget órákkal később műtötték meg. Nála meg is találták a vérömlenyt az agyában, de néhány héttel később ő is meghalt.

Miután elcserélték a kórházban a betegeket, nem küldték el az ápolót. Azóta is beteghordóként dolgozik. Ábrahám László, a férfi ügyvédje a Független Hírügynökségnek azt mondta, az ítélettel sem ő, sem pedig védence nem elégedett, mert az eset kirobbanása után az akkori egészségügyi miniszter Kökény Mihály azt mondta, hogy ebben az esetben hibás a kórház is, ezzel szemben a végső felelősséget a rendszer legkisebb alkotóelemére hárították - mondta az ügyvéd.

Az elsőfokú ítélet óta már tölti a férfi a felfüggesztett szabadságvesztését, amely jövő januárban lejár.

(FH)

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

A-vitamin és terhesség A-vitamin és terhesség

Mind a hiánya, mind a túlzott bevitele magzatkárosító hatású lehet.

A változékony időjárás hatásai A változékony időjárás hatásai

Fronthatások, nyári meleg - Minden korosztály szervezetének megterhelő.

Június 14-e a Véradók Világnapja

Aki vért ad, lehetőséget ad. Aki vért ad, életet ad. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére minden...

Az EMA listát tett közzé a...

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) listát tett közzé az Európai Unióban a koronavírus megelőzésére vagy kezelésére jóváhagyott vakcinákról...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.